Protestantse Kerk in Nederland


Leerhuis "Gezangen van alle tijden"

do 11 oktober 2007, 20:00 uur - 22:00 uur
Samen luisteren en zingen: van Ambrosius tot Sytze de Vries; van Gregorius tot Goedhart. Op 11 oktober a.s. kunt u meeluisteren en zingen in een als leerhuis opgezette avond in de Pniëlkerk, Lessinglaan 33, Utrecht.

Inleider is drs. Theo Goedhart, cantor-organist van de Groene of Willibrordkerk te Oegstgeest en docent kerkmuziek aan het Koninklijk conservatorium te Den Haag. Medewerking wordt verleend door de Hoeksteencantorij uit Schoonhoven o.l.v. Cobi Kromhout. De orgelbegeleiding is in handen van Willemijn Roodbergen en Bram van Oort, beiden organist in de Pniëlkerk.

Voor de pauze zal Theo Goedhart u meevoeren (als inleider en voorzanger) in de rijke geschiedenis van de gezangen. Na de pauze behandelt hij vanuit diverse bundels de kleurrijke ontwikkeling van de nieuwe gezangen en het zingen ervan. Het gaat om o.a. de Hervormde Bundel 1938, Gezangboek van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland, Liedboek voor de Kerken, Zingen Geloven, Dienstboek en Tussentijds. Uiteraard worden ook verschillende liederen met elkaar gezongen. Hierbij komen zowel bekende als minder bekende liederen aan de orde. Wat betreft vormen kunt u denken aan wisselzang met de cantorij, een chant, eenvoudige meerstemmigheid, stem en tegenstem e.d.

Zo worden deze avond met elkaar diverse vormen en stijlen geoefend waarin de gezangen in Nederland in de loop van de afgelopen eeuwen gezongen zijn en nog worden.
Iedereen uit Utrecht en daarbuiten is van harte welkom op deze avond.

Dit leerhuis is een initiatief van de werkgroep liturgie van de protestantse wijkgemeente Utrecht West.