Technische Universiteit Delft

Et in Saecula Saeculorum - tijden en ruimten in de muziek door SG

Studium Generale lezing - Oneindig in de muziek

11 oktober 2007 | 20:15 uur
plaats: Het Meisjeshuis, Oude Delft 112, Delft

door Daan Manneke

Niets zo eindig als muziek, of geluid. Je maakt het en als je stopt het te maken is het weg. Het dempt eenvoudigweg uit tot er niets van overblijft. Hooguit blijft er iets van hangen in je hoofd...

De Westerse muziek is stevig gefundeerd in het Joods-Christelijke gedachtengoed. In den beginne, in ieder geval voor wat betreft de aan ons overgeleverde, genoteerde muziek, waren alle muziek en religieuze werken. En wat anders dan de religie gaat over het eeuwige tegenover het tijdelijke? Hoe zijn componisten door de eeuwen heen omgegaan met het verklanken van het oneindige? Zit het hem in de duur van de noten, of in de samenklanken? Zit het in de klankkleuren of in de... ja wat eigenlijk?

Een avond door de muziekgeschiedenis en door de filosofie. Borrelpraat? Misschien. Maar misschien ook wel een aanraking van de meest zuivere waarheid denkbaar. Immers van alle hemelse kunsten is de muziek als beste, misschien zelfs als enige in staat ons werkelijk in ons eeuwige, ons oneindige aspect te raken.

Daan Manneke is een van Nederlandse belangrijkste contemporaine componisten. Daarbij is Manneke verbonden aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium voor analyse en compositie.

Toegang gratis

Meer informatie?www.sg.tudelft.nl

Laatst gewijzigd: 27 september 2007