Gemeente Barneveld


Informatieavond over het baggeren van vijvers en singels in Barneveld en Voorthuizen

Tenslotte worden op industrieterrein de Harselaar nog twee vijvers gebaggerd. Tegelijkertijd zullen enkele rioleringswerkzaamheden ter hoogte van de Van den Berglaan in Voorthuizen worden uitgevoerd. De werkzaamheden starten waarschijnlijk eind november en zijn naar verwachting in april 2008 klaar.

Informatieavond
De gemeente en het waterschap houden op donderdag 11 oktober aanstaande een informatieavond voor bewoners en belangstellenden. Deze vindt plaats in het restaurant van het gemeentehuis, Raadhuisplein 2 te Barneveld van 19.00 tot 22.00 uur. Iedereen is van harte welkom deze bijeenkomst bij te wonen.

De bewoners van wijken waar wordt gebaggerd, ontvangen een brief en folders. Hierin worden de bewoners uitgenodigd voor de informatieavond en krijgen ze achtergrondinformatie over het baggeren en over de regels voor tuinen aan het water.

Waarom baggeren?
Op de bodem van iedere sloot of vijver ligt een zwarte laag bagger. Dit bestaat uit blad, dode waterplanten, stof en zand. De baggerlaag groeit elk jaar 1 á 2 centimeter. Zon dikke laag bagger kan ervoor zorgen dat bij warm weer het water gaat stinken. Ook kan de bagger ervoor zorgen dat het regenwater niet snel kan worden afgevoerd. Dan is het tijd om te gaan baggeren.

Op dit moment is nog niet bekend welke aannemer het werk gaat uitvoeren en op welke wijze wordt gebaggerd. In ieder geval zal bij het baggeren rekening worden gehouden met de planten en dieren, die in en om de singels, vijvers en sloten leven.

Voor de start van de baggerwerkzaamheden leveren de gemeente en het waterschap meer informatie.

Als het werk is gedaan
Na het baggeren zijn de singels en vijvers weer helemaal schoon. Het water kan weer voldoende worden opgevangen en afgevoerd. De watergangen zien er nog wel een beetje kaal uit. Het duurt even voordat de nieuwe waterplanten zijn volgroeid. De natuur is nog kwetsbaar en heeft tijd nodig om zich te herstellen. Er kan ook kroos op het water gaan groeien. Het waterschap houdt dit in de gaten en neemt indien nodig maatregelen tegen het kroos.

Wonen aan het water
Tijdens de baggerwerkzaamheden van vorig jaar is gebleken dat veel mensen die aan het water wonen niet precies weten welke regels gelden voor bouwwerken of terrassen langs de waterkant. In de brief aan de bewoners worden deze regels nader toegelicht.
Mutatiedatum 02/10/2007