Ingezonden persbericht


Utrecht, 2 oktober 2007

Hoe 'hiphonest' zijn jongeren?
Debat over duurzame ontwikkeling in de kledingindustrie

Willen jongeren weten of hun kleding door kinderhandjes is gemaakt? Moet kleding voor jongeren alleen maar hip zijn of willen ze ook eerlijke kleding in hun kast hangen? Tijdens het Hiphonest Fashion debat op 11 oktober in Bitterzoet te Amsterdam gaat de Nationale Jeugdraad op zoek naar het antwoord. Jongeren kunnen in debat gaan met politieke jongerenorganisaties, Tweede Kamerleden en experts uit het bedrijfsleven. De Nationale Jeugdraad wil dat jongeren van zich laten horen over duurzaamheid in de kledingindustrie en organiseert het debat in samenwerking met het Landelijk Hogeschool en Universitair Milieu Platform LHUMP, CNV Jongeren en Move Your World.

Tijdens het debat gaan de politieke jongerenorganisaties en het publiek in discussie met elkaar, maar ook met Tweede Kamerleden Attje Kuiken (PvdA) en Esther Ouwehand (PvdD). Tevens nemen diverse belangengroepen zoals de Fair Wear Foundation, Mitex en kledingmerk G-sus deel aan de discussie. De presentatie van de avond is in handen van Froukje Jansen (Llink). De Hiphonest Fashion show van Move Your World maakt de avond compleet. Na afloop van het debat kan er gedanst worden op Bitterzoets huiskamerhits.

Datum donderdag 11 oktober
Aanvang 20.00 uur
Einde 22.30 uur, aansluitend entree voor Bitterzoets huiskamerhits Locatie Bitterzoet, Spuistraat 2, Amsterdam Toegang gratis

Het debat gaat in op de productie van kleding en de gevolgen voor mens en milieu, maar ook over bedrijven die Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen hebben opgenomen in hun productieproces. Maar wat is Hiphonest kleding precies, waar herken je het aan en voldoet het wel aan de eisen van de consument? Wat vinden jongeren belangrijk als het om duurzame ontwikkeling en de kledingindustrie gaat? Tijdens het debat komen al deze thema's terug.

De Nationale Jeugdraad wil dat jongeren meedoen, meedenken en meebeslissen over alles wat zij belangrijk vinden. Het debat maakt deel uit van 'Doe mee!', een project voor en door jongeren over duurzame ontwikkeling. Via vier debatten, een enquête en een project in de Tweede Kamer worden de wensen en ideeën verzameld van jongeren. 'Doe Mee!' wordt financieel ondersteund door Leren voor Duurzame Ontwikkeling, een overheidsprogramma uitgevoerd door SenterNovem, een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken.

Kijk ook op www.jeugdraad.nl

Noot voor de redactie,