Ingezonden persbericht


PERSBERICHT ACADEMISCH ZIEKENHUIS MAASTRICHT PERSBERICHT

Snellere diagnose ziekte van Kahler in het azM

Nieuwe toepassing bestaande techniek leidt tot verbetering kwaliteit van leven

Maastricht - 4 oktober 2007. In het laboratorium klinische immunologie van het academisch ziekenhuis Maastricht is met succes de techniek van de zogenaamde lichte keten bepaling geïntroduceerd ten behoeve van de diagnose voor de ziekte van Kahler, een vorm van beenmergkanker. De immunologen van het azM ontdekten dat toepassing van deze bestaande techniek bij de diagnostiek van de ziekte van Kahler, eerdere opsporing van zieke cellen mogelijk maakt. Daardoor kan de behandeling eerder worden gestart en zal de kwaliteit van leven aanzienlijk worden verbeterd.

Bij het multiple myeloom, voorheen de ziekte van Kahler genoemd, ontstaat een kwaadaardige woekering van plasmacellen in het beenmerg. Plasmacellen zijn witte bloedcellen die zorgen voor de productie van antilichamen. Deze antilichamen spelen een belangrijke rol in het afweermechanisme van het lichaam. Multiple myeloom is een ernstige ziekte die vaak gepaard gaat met hevige botpijn. Helaas wordt de diagnose vaak pas laat gesteld en mede hierdoor overlijdt ongeveer 20% van de patiënten al binnen 2 maanden na diagnose. Vroegtijdige diagnose is dus van levensbelang.

Deze al langer bestaande meettechniek (de bepaling van zogenaamde vrije lichte ketens) maakt het in deze nieuwe diagnostische toepassing mogelijk om kwaadaardige cellen (de zogenaamde vrije lichte ketens) eerder te ontdekken. De zogenaamde vrije lichte ketens kunnen nu namelijk ook gesignaleerd worden als ze nog in zeer lage concentraties in het bloed voorkomen. Iets wat voorheen niet mogelijk was.

De techniek biedt twee voordelen. Enerzijds dat afwijkingen in een eerder stadium opgespoord kunnen worden. Anderzijds dat bij bepaalde vormen van het multiple myeloom, die voorheen moeilijk detecteerbaar waren in het laboratorium, met de nieuwe test wel gesignaleerd kunnen worden. In beide gevallen is het mogelijk eerder de juiste diagnose te stellen en kan de behandeling dus eerder en met meer succes worden uitgevoerd. De laatste 2 jaar is binnen het azM uitgebreid ervaring opgedaan met deze nieuwe techniek.

Om de opgedane kennis verder te verspreiden vindt op 11 oktober a.s. een symposium plaats in het laboratorium klinische immunologie van het azM. De titel van dit symposium luidt 'M-proteïne diagnostiek: de rol van de vrije lichte keten bepaling'. Dat er veel belangstelling bestaat voor dit onderwerp blijkt uit het feit dat alleen al bij voorinschrijving het maximaal aantal deelnemers (170) werd behaald.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Noot van de redactie /