Ingezonden persbericht


debalie | centrum voor politiek en cultuur | globalie Mensensmokkel, een lucratieve handel
donderdag 11 oktober | 19.15 uur: film | 20.30 uur: debat

Met een waardering van 8,8 op IMDB.com staat Casablanca in de top tien van de beste films aller tijden. De klassieker vertelt het verhaal van vluchtelingen die het oorlogsgeweld achter zich proberen te laten en daarbij zijn overgeleverd aan mensensmokkelaars. Jaarlijks zoeken honderdduizenden mensen een beter bestaan elders, waarmee wereldwijd naar schatting 32 miljard dollar is gemoeid. Het is één van de grootste bronnen van inkomsten in bijvoorbeeld Albanië. Maar ook wij Nederlanders profiteren ervan; is het niet van goedkope, illegale arbeidskrachten, dan wel van het feit dat mensensmokkel onze legale prostitutie-industrie op peil houdt. Redenen te over dus om in De Balie stil te staan bij het onderwerp dat meestal niet verder komt dan een 'kortje' op de buitenlandpagina onder de kop '263 illegale migranten bij Lampedusa verdronken'.

Een deskundig panel licht de verschillende relevante aspecten van mensensmokkel toe. Wat is de geschiedenis ervan in Nederland? Welke mensen komen via welke routes naar ons land? Welke straffen staan er op mensensmokkel en wat zijn de verwachtingen voor de toekomst? Tussen de bedrijven door vertellen drie naar Nederland gesmokkelde mensen hun persoonlijke 'reisverhaal'. In het panel onder anderen: mr. Jan Boone (advocaat in de Dover-zaak), Andro Stelk (senior beleidsmedewerker IND), Ilse van Liempt (onderzoeker bij Migration and Ethnic Studies en schrijver van Inside Perspectives on the Process of Human Smuggling into the Netherlands) en Lode Desmet (regisseur Mother's Crossing). De gespreksleiding is in handen van Balie-programmamaker Bahram Sadeghi (niet-gesmokkeld).

Voorafgaand aan het debat, om 19.15 uur, vertoont De Balie de documentaire Mother's Crossing (Bel/Fra, 2004, 61') van gast Lode Desmet. Een Iraanse vrouw en haar twee kinderen worden over de grens van Turkije naar Griekenland gesmokkeld. De film, met exclusieve beelden gemaakt door smokkelaars zelf, geeft een genuanceerd beeld van de motieven en werkwijze van zowel smokkelaars als vluchtelingen.

Praktische informatie
Plaats: De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 PR Amsterdam Tijd: donderdag 11 oktober, 20.30 uur
Prijs: 6 euro / 4 euro met korting

Reserveren: De Balie 020-5535100 (openingstijden kassa: op werkdagen van 17.00 uur t/m 21.00 uur. Kaarten zijn ook te koop en te reserveren via de website www.debalie.nl/agenda


---



Ingezonden persbericht