Aankondiging rapport Leren van parlementair onderzoek

05/10/2007 11:00



Algemene Rekenkamer



Op donderdag 11 oktober 2007 publiceert de Algemene Rekenkamer om 12.00 uur het rapport Leren van parlementair onderzoek.

Aanleiding voor het rapport is het toenemend gebruik door het parlement van het instrument van parlementair onderzoek of parlementaire enquete. De algemene Rekenkamer heeft onderzocht op welke wijze conclusies en aanbevelingen die voorvloeien uit dit parlementair instrument door de ministeries worden verwerkt en daadwerkelijk tot door de Kamer gewenste veranderingen leiden. Voor dit doel is de nasleep van één parlementaire enquete en twee onderzoeken diepgaand onderzocht en zijn betrokkenen gehoord: de enquete Bouwnijverheid (commissie-Vos uit 2003),
het onderzoek Besluitvorming uitzendingen (commissie-Bakker uit 2000), het onderzoek Evaluatie opsporingsmethoden (commissie-Kalsbeek uit 1998). Vragen komen aan de orde als: hebben de getroffen maatregelen het bedoelde effect of ook onbedoelde gevolgen? Hoe gaan ministeries, Rijkswaterstaat en de Rijksgebouwendienst om met aanbestedingen en signalen van onregelmatigheden zoals marktverdeling? Zijn de aanbevelingen van Bakker nagevolgd bij recente uitzendingen als die naar Irak en Afghanistan? Zetten politie en justitie opsporingsmethoden methoden in in lijn met de aanbevelingen van Kalsbeek (een vervolg op de enquete-Van Traa uit 1995)?

Een embargo-exemplaar van dit rapport en het persbericht (op papier of als pdf) is voor de pers op aanvraag verkrijgbaar op 11 oktober vanaf 9.00 uur. Hiervoor dient een embargoformulier ingevuld te worden, verkrijgbaar via telefoonnummer 070-3424400 of via persvoorlichter Joost Aerts 070-3424189 of j.aerts@rekenkamer.nl. Het embargo loopt af op 11 oktober 2007 om 12.00 uur. Vanaf dat moment is het rapport ook beschikbaar op www.rekenkamer.nl.