Universiteit Maastricht

Proefschrift van Londense schaakmeester David Levy over mens-robot relaties

Love and Sex with Robots

Op 11 oktober 2007 verdedigt David Levy aan de Universiteit Maastricht zijn proefschrift getiteld Intimate relationships with Artificial Partners , waarin hij de toekomstige mens-robot relaties voorspelt. Zo stelt Levy, een schaakmeester uit Londen, dat trends in robotica en kunstmatige intelligentie ertoe leiden dat robots in de komende decennia steeds menselijker worden in hun uiterlijk, functionaliteit en uiting van emoties. Daardoor zullen mensen verliefd worden, seks hebben of zelfs trouwen met robots. In november verschijnt in de Verenigde Staten een populair-wetenschappelijke uitgave van dit proefschrift, uitgegeven door Harper Collins.

Levy s onderzoek combineert theorieën uit de vakgebieden genderstudies, kunstmatige intelligentie, robotica, psychologie, seksuologie en sociologie. Op basis van analyses van bepaalde trends beschrijft hij de volgens hem onvermijdelijke voortzetting van die trends in de toekomst. Zo heeft hij gekeken naar de menselijke affectie: in het begin was die slechts op andere mensen gericht, later ook op huisdieren en nu zelfs op virtuele huisdieren, zoals de TAMAGOTCHI en Sony s robothondje AIBO. Volgens Levy ontwikkelt deze trend zich door tot robots. De promovendus bestudeerde ook onze houding ten opzichte van verschillende seksuele praktijken, die in de loop der tijd steeds liberaler werd. Verder onderzocht Levy de principiële motieven waarmee psychologen verklaren waarom mensen verliefd worden en seks hebben. Deze motieven blijken volgens dit proefschrift ook toepasbaar op de toekomstige relaties tussen mens en robot, op dezelfde manier als ze nu van toepassing zijn op relaties tussen mensen onderling.

Noot voor de pers:

David Levy promoveert op donderdag 11 oktober om 14.00 uur in de Aula van de Universiteit Maastricht, Minderbroedersberg 4-6. De promotieplechtigheid wordt voorafgegaan door een persconferentie, van 11.30-13.30 uur. Vertegenwoordigers van de pers zijn van harte uitgenodigd om de promotie en de persconferentie bij te wonen. Voor aanmelding of meer informatie kunt u contact opnemen met Caroline Roulaux, persvoorlichter Universiteit Maastricht, telefoon: 043 388 5229 (mobiel 06 4602 4992), e-mail: caroline.roulaux@ssc.unimaas.nl