Gemeente Arnhem

Beëdiging Gele Rijders op Kerkplein (09-10-07)
Op 11 oktober beëdigt 11de Afdeling Rijdende Artillerie, beter bekend als de Gele Rijders, 22 van haar militairen op de markt in Arnhem. De eed of belofte zal worden afgelegd op de standaard (vaandel) dat door de bereden standaardwacht zal worden begeleid. Twee Gele Rijders zullen de eed gezeten te paard afleggen. De ceremonie vindt plaats op het Kerkplein voor de Eusebiuskerk en zal duren van 13.30 tot 15.00 uur. Loco-burgemeester Sander van Bodegraven zal het Korps en de gasten toespreken.

De Gele Rijders vormen een moderne afdeling artillerie die als hoofdtaak heeft het geven van vuursteun aan de manoeuvre eenheden. Daarnaast maken componenten van de afdeling regelmatig deel uit van Nederlandse troepen die in het kader van crisisbeheersing en vredesoperaties worden uitgezonden.
Arnhem en de Gele Rijders hebben lange tijd een hechte eenheid gevormd. Niet voor niets werd in de jaren 50 een deel van het Willemsplein (de plaats waar vroeger de militaire manege van de Willemskazerne stond) omgedoopt tot Gele Rijdersplein én kwam er in 1963, in opdracht van de Arnhemse gemeenteraad, een standbeeld van de Gele Rijder.

Rijke historie
Op 21 februari 1793 keurden de Staten-Generaal een voorstel van Stadhouder Willem V goed om over te gaan tot oprichting van de rijdende artillerie in Nederland. Naast inzet van het Korps Rijdende Artillerie, zoals de officiële benaming luidt, bij diverse veldslagen op het Europese vasteland, speelde de eenheid een grote rol tijdens de Slag bij Waterloo. Uit die periode dateert ook de dolman, het tenue met de gele tressen, waardoor de leden van het Korps in de volksmond de naam Gele Rijders toegedicht kregen.

Om de roemruchte traditie van de rijdende artilleristen niet verloren te laten gaan werd in 1962 bij Koninklijk Besluit bepaald dat de 11de Afdeling Rijdende Artillerie deze traditie zou voortzetten. Na enkele tientallen jaren verblijf in Arnhem, waar een zeer goede band met de bevolking werd onderhouden, verhuisde de eenheid in 2000 naar t Harde.