Gemeente Tytsjerksteradiel


oktober

opening vernieuwde bibliobus 11 oktober

Donderdag 11 oktober 2007, om 09.00 uur openen wethouder A.J. de Vries van Boarnsterhim en wethouder H. Rijpstra van Tytsjerksteradiel de vernieuwde bibliobus van Stichting Bibliotheken Midden-Fryslân. De opening is bij de openbare basisschool De Finne in Warten ( De Greiden
1, 9003 KJ Warten).

Met het openen van de bibliobus start een unieke bibliotheekvoorziening voor volwassenen en kinderen in de gemeenten Boarnsterhim en Tytsjerksteradiel. In tegenstelling tot de bibliobus oude stijl is deze bus voorzien van alle moderne technieken om de leden vaker en beter de diensten van de bibliotheekvoorziening aan te bieden.

Nieuw aan deze bibliobus nieuwe stijl is:


- Deze bibliobus is de eerste in Nederland die werkt met zelfbediening. Klanten zetten materialen die ze terugbrengen in een innamekast en lenen zelf weer nieuwe materialen via een geautomatiseerd systeem. Door deze zelfbediening kan volstaan worden met één mede-werker die tevens chauffeur is. De bus blijft veelal langer staan dan voorheen en daarmee heeft de medewerker meer tijd om de klant te helpen bij het vinden van het juiste boek of de passende informatie. De netto statijd t.o.v. 2006 is daardoor toegenomen met ruim 30%.


- in de bus wordt meer geboden dan alleen het lenen van boeken. Er kunnen strippenkaarten en postzegels gekocht worden. Ook kan de bezoeker van de bibliobus gratis gebruik maken van internet. Bovendien is er toegang tot een aantal unieke databanken die alleen vanuit de bibliotheek of bibliobus raadpleegbaar zijn. Er zijn folders verkrijgbaar met culturele informatie of informatie van het Rijk en de gemeente.


- de bibliobus komt onder schooltijd bij de school zodat alle kinderen de gelegenheid hebben om de bibliobus te bezoeken. Gedurende het jaar worden, in samenwerking met de scholen, leesbevorderingsprogramma's uitgevoerd. De openingstijden in de avonduren zijn uitgebreid zodat ook volwassenen makkelijker naar de bibliobus toe kunnen. Het aantal leden is t.o.v. 2006 gestegen met 7%.


- de bus is uitgerust met een flexibel kastensysteem. Dit betekent dat, naar gelang de doel-groep die bezocht wordt, kasten gemakkelijk verwisseld kunnen worden en de collectie meer op maat wordt aangeboden. Op haltes waar meer volwassenen komen, wordt een kast met extra romans aan boord gebracht. Op haltes bij scholen is juist meer jeugdmateriaal aanwezig.

Met deze nieuwe bibliobus met online verbinding en zelfbediening loopt Bibliotheken Midden-Fryslân voorop. De bus rijdt wekelijks door 20 kleinere dorpen in Boarnsterhim en Tytsjerksteradiel, waar 33 haltes aangedaan worden.

>> meer informatie