Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
10-10-2007

academisch centrum tandheelkunde amsterdam

Hoogleraar 'Orale Biochemie" neemt afscheid

Afscheidsrede prof. dr. A. van Nieuw Amerongen

Op donderdag 11 oktober houdt prof.dr. Arie van Nieuw Amerongen zijn afscheidsrede als hoogleraar 'Orale Biochemie, Speeksel en Mondgezondheid' van ACTA. Met het uitspreken van zijn rede 'Speekselklieren: klieren met speeksel' neemt hij officieel afscheid van het hoogleraarsambt. Ter gelegenheid van het afscheid wordt het symposium 'Speeksel, de bindende factor' georganiseerd, voorafgaande aan de rede.

Prof.dr. Arie van Nieuw Amerongen is bij ACTA werkzaam als voorzitter van de afdeling Tandheelkundige Basiswetenschappen en hoofd van de sectie Orale Biochemie. Zijn belangstelling gaat in het bijzonder uit naar de biochemische processen in en de functies van speeksel en de daarin voorkomende componenten. Van Nieuw Amerongen heeft een uitgebreide lijst met publicaties op zijn naam staan, waarvan een groot deel als eerste auteur. Daarnaast heeft hij een twintigtal promoties begeleid, leerboeken over speeksel en speekselklieren geschreven en een achttal patenten verworven. Van Nieuw Amerongen heeft grote belangstelling voor biochemische processen die zich in en rond de mondholte afspelen.

Van Nieuw Amerongen studeerde van 1962 tot 1969 Scheikunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam, met als hoofdvak Biochemie. Hij is, met uitzondering van zijn periode dienstplicht, altijd werkzaam geweest aan de VU. Na samenvoeging van beide Amsterdamse faculteiten der Tandheelkunde in 1984 was hij hoofd van de afdeling Orale Biochemie. In 1990 is Van Nieuw Amerongen door de Vrije Universiteit Amsterdam benoemd tot hoogleraar 'Orale Biochemie, Speeksel en Mondgezondheid' bij ACTA.

ACTA is een samenwerkingsverband van de faculteiten der Tandheelkunde van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam. ACTA verricht wetenschappelijk onderzoek, geeft onderwijs en verleent patiëntenzorg op het terrein van de tandheelkunde. Internationaal gezien is ACTA toonaangevend in onderzoek en onderwijs. Naast het opleiden van studenten tot tandarts, verzorgt ACTA postacademische cursussen.