RAF-advocaat in discussie met procureur hoogste Duitse gerechtshof

10/10/2007 16:21



Duitsland Instituut Amsterdam



AMSTERDAM, 10 oktober 2007 - Donderdagavond, 11 oktober 2007 gaan voormalig advocaat in RAF-zaken, Willem van Bennekom, en voormalig procureur bij het hoogste Duitse gerechtshof, Joachim Lampe, in discussie over het onderwerp 'Demokratie und Terrorismus, heute und vor 30 Jahren'.

Dertig jaar na het hoogtepunt van de strijd van de RAF vergelijken de sprekers historische voorbeelden van terrorisme uit Nederland en Duitsland en discussiëren over de verschillen tussen het terreurbeleid in de jaren zeventig en nu. Hoe kunnen politiek en justitie verstandig met terrorisme omgaan? Welke lessen kunnen we trekken uit de omgang met het terrorisme toen?

Deze discussie vindt plaats ter gelegenheid van de presentatie van het boek 'Sympathie voor de RAF. De Rote Armee Fraktion in Nederland, 1970-1980' door Jacco Pekelder, onderzoekscoördinator van het Duitsland Instituut Amsterdam.

De discussie, onder leiding van de auteur wordt ingeleid door de hoogleraar-directeur van het Centrum voor Terrorisme- en Contraterrorismestudies (Leiden/Den Haag), Bob de Graaff. Voorafgaand aan de discussie worden eerste exemplaren van het boek uitgereikt aan oud-politieagent Herman van Hoogen, die oog in oog stond met RAF-terroristen in een schietpartij op 10 november 1977 in Amsterdam-Osdorp, en oud-advocate Josephine Dubois-Brinkmann, die vanaf 1978 Knut Folkerts en andere in Nederland gearresteerde RAF-leden verdedigde.

Aangezien er naast deze direct betrokkenen, ook voormalige RAF-sympathisanten, andere RAF-advocaten en vertegenwoordigers van politie en justitie uit Nederland en Duitsland aanwezig zullen zijn wordt een levendig debat verwacht.

De boekpresentatie en het debat worden georganiseerd door het Duitsland Instituut Amsterdam, Mets & Schilt Uitgevers en het Goethe-Institut Amsterdam.

Wegens enorme toeloop is de aanmelding voor het publiek inmiddels gestopt.

Voor de pers is de toegang nog mogelijk.





http://www.duitslandweb.nl/agenda/activiteiten/2007/10/-Sympathie-voor-de-RAF-.h