Gemeente Geertruidenberg


Subsidie voor bouwkundige aanpassingen

Iedereen moet kunnen meedoen aan de maatschappij, ook mensen met een functionele beperking. Met die gedachte heeft de gemeenteraad enige tijd geleden geld beschikbaar gesteld om openbare gebouwen in de gemeente beter toegankelijk en bereikbaar te maken.

De gemeente heeft de eigen gebouwen al onder handen genomen of is hiermee druk doende. Nu is via een speciale stimuleringsregeling ook subsidie mogelijk voor bouwkundige aanpassingen bij andere openbare gebouwen, zodat belemmeringen voor mensen met een handicap kunnen worden weggenomen.

"Wil je ook mensen met een functionele beperking laten participeren in de samenleving, dan moet je zorgen dat ze geen obstakels op hun weg vinden. Dat betekent dat openbare ruimten ook voor hen toegankelijk en bereikbaar moeten zijn", aldus wethouder Antoon van den Enden.

In samenwerking met het Gehandicapten Platform Geertruidenberg is enige tijd geleden een lijst van gebouwen en nodige aanpassingen opgesteld die moesten worden aangepakt.

Bij theater De Schattelijn zijn automatische deuren geplaatst waardoor mensen die gebruik maken van een rollator of rolstoel gemakkelijker binnen kunnen komen. Ook zijn er spiegels in de liften aangebracht. Op de planning staat nog een lift voor rolstoelgebruikers die hen vanuit de theaterzaal naar de foyer brengt.

Bij de twee gemeentelijke sportzalen aan de Hooipolder en de Elisabethstraat is de toegang verbeterd door de bestrating te veranderen. Ook de toegang tot het Agnesgebouw in Raamsdonk is aangepast. In de herfstvakantie wordt in de sportzalen aan de Hooipolder en de Elisabethstraat een gehandicaptentoilet gemaakt.

Sinds kort kent de gemeente voor de overige openbare (niet-commerciële) gebouwen in Geertruidenberg, Raamsdonksveer en Raamsdonk een speciale subsidieregeling om ook hier bouwkundige aanpassingen voor mensen met een functionele beperking mogelijk te maken. De Stimuleringsregeling Toegankelijkheid heeft formeel als doel de bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid (B.T.B) van openbare gebouwen voor mensen met een functionele beperking te verbeteren. Het gaat dan bijvoorbeeld om kerkgebouwen, clubgebouwen en ontmoetingscentra.

Via de stimuleringsregeling kan de gemeente 50 procent van de totale projectkosten vergoeden met een maximum van

EUR 25.000,-- per gebouw. Dit bedrag is gebaseerd op de totaalkosten van de meest voorkomende bouwkundige aanpassingen (installatie lift, aanleg hellingbaan, aanpassen toilet). Er wordt alleen uitgekeerd voorzover er budget beschikbaar is. De gemeenteraad heeft een totaalbudget van EUR 150.000,-- uitgetrokken voor deze regeling en daarbij geldt op = op. Subsidie-uitkering is eenmalig en verzoeken om subsidie worden afgewezen als de aanvrager een beroep kan doen (of heeft gedaan) op andere overheidsregelingen op dit gebied.

Meer informatie over de Stimuleringsregeling Toegankelijkheid is verkrijgbaar bij Peter van de Bos, cluster Publiek Ruimte, telefoon 0162 - 579 579.