Gemeente Zoetermeer

Via webcam in gesprek met Jinotega

Videoconference in het Spaans
Spaanssprekende Zoetermeerse scholieren van diverse scholen voortgezet onderwijs hebben donderdag 11 oktober een `videoconference' met scholieren in Jinotega, Nicaragua. Via de webcam, in dit geval, spreken de Nicaraguaanse scholieren in hun moedertaal met diverse Zoetermeerse scholieren die deze dag op het Oranje Nassau College, het Stedelijk College, het Erasmus College, Picasso Lyceum, het Alfrink College en in het SIZO Centre achter hun computer zitten.

Deze activiteit vindt plaats binnen het millenniumdoelencampagne in Zoetermeer gericht op de stedenband met de zusterstad Jinotega in Nicaragua: alle kinderen naar school in 2015.

Met deze actie hoopt men de overige leerlingen op de scholen bewust te maken van de situatie in Jinotega en van de milenniumdoelstellingen van de gemeente.

Ter voorbereiding maken de leerlingen vragen in het Spaans op basis van een aantal thema's. De thema's zijn als volgt verdeeld: het ONC Clauslaan - vrije tijd; het Stedelijk College - familie, Schubertrode
- sport, Palthelaan - politiek; het Alfrink College - toekomst en het Erasmus College - muziek.

Zoetermeer heeft een stedenband met Jinotega, een stad in Nicaragua met ruim 90.000 inwoners. De stedenbandorganisatie Vereniging voor Internationale Solidariteit (V.I.S.) is daar actief met ontwikkelingsprojecten. Vooral projecten voor verbetering van het onderwijs.

Als het aan de gemeente Zoetermeer ligt gaat ieder kind in de Nicaraguaanse stad Jinotega in 2015 naar school. Nu heeft nog niet de helft van de kinderen tussen de 2 en 12 jaar in Jinotega deze mogelijkheid. De gemeente Zoetermeer is `Millennium Gemeente' en sluit hiermee aan bij de milleniumcampagne van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Op de millenniumtop van de Verenigde Naties in 2000 hebben 189 landen de Millennium Verklaring goedgekeurd. In de verklaring staan acht millenniumdoelen die armoedebestrijding nastreven. Met de goedkeuring van deze verklaring verplichten de landen zich ertoe deze Millenniumdoelen na te streven met een deadline in 2015.

De videoconference vindt plaats van 15.30 - 16.30 uur in Nederland en van 07.30 - 08.30 uur in Nicaragua.