Gemeente Smallingerland


* | 2007

* | Oktober

* | Aanvoer LPG langs afgesproken routes

Aanvoer LPG langs afgesproken routes

In de gemeente Smallingerland zijn acht tankstations waar ook LPG wordt verkocht. Het bevoorraden van tankstations voor LPG brengt risico's met zich mee. Uit onderzoek is gebleken dat in Smallingerland geen wettelijke waarden en/of advieswaarden worden overschreden.

Afspraken met transporteurs verlengd:

In de gemeente Smallingerland zijn acht tankstations waar ook LPG wordt verkocht. Het bevoorraden van tankstations voor LPG brengt risico's met zich mee. Transport van LPG (autogas) gaat met vrachtwagens en deze moeten via toegangswegen en soms zelfs door woonwijken rijden om bij de tankstations te komen. De gemeente Smallingerland besteedt veel aandacht aan de veiligheid langs deze toegangswegen. Toen een aantal jaren geleden enkele bestemmingsplannen werden ontwikkeld, zijn de risico's die deze wegtransporten met zich meebrengen, inzichtelijk gemaakt.

Uit het onderzoek is gebleken dat in Smallingerland geen wettelijke waarden en/of advieswaarden worden overschreden. Mede op basis van dit onderzoek is de meest geschikte route bepaald voor het bevoorraden van de verschillende LPG-stations in onze gemeente. In 2005 is besloten om geen verplichte routes voor transport met gevaarlijke stoffen aan te wijzen, maar met de transporteurs een convenant, oftewel een overeenkomst, af te sluiten. In deze overeenkomst is de precieze routering afgesproken die de transporteurs moeten rijden om de stations te bevoorraden. Zij mogen hier niet vanaf wijken. De gemeente zorgt ervoor dat deze tankstations bereikbaar zijn via deze routes en wanneer er wegwerkzaamheden zijn wordt een alternatief aangeboden.

Het convenant is na een evaluatie een aantal weken geleden verlengd voor een periode van 5 jaar. Op dit moment is Smallingerland een van de weinige gemeenten in Friesland die deze risico's inzichtelijk hebben gemaakt en die op basis hiervan nadere afspraken hebben gemaakt.