Partij voor de Vrijheid (PVV)


donderdag 11 oktober 2007

Inbreng Hero Brinkman tijdens debat 10 oktober 20007 Voorzitter,
Artikel 42, lid 2 van onze Grondwet luidt: De Koning is onschendbaar; de ministers zijn verantwoordelijk. Dit artikel is het fundament van onze constitutionele monarchie en is de basis voor ons vertrouwen in de politieke objectiviteit en daarmee de onafhankelijkheid van ons Koninklijk Huis. Het betekent dat leden van het Koninklijk Huis zich onthouden van politieke uitspraken, zonder dat zij zijn goed gekeurd door de minister president, want deze minister president is namelijk politiek verantwoordelijk voor haar uitlatingen.

Voorzitter, ik kan u vertellen dat deze minister president hier niets van lijkt te begrijpen en zich heeft gedragen als een bar slechte coach. Deze minister president heeft onze prinses Maxima reeds in 2003 bij de aanstelling van de commissie Pavem (Participatie van vrouwen uit etnische minderheidsgroepen) als lid laten fungeren van een politiek correct multiculti clubje met mensen als een Paul Rosenmöller en een Hans Dijkstal. Vervolgens laat deze minister president onze prinses Maxima als adviseur opdraven bij het omstreden WRR rapport over de Nederlandse identiteit en als klap op de vuurpijl laat deze minister president prinses Maxima na de presentatie van het WRR rapport ook nog een praatje houden waarin ze zegt dat "De Nederlander"niet bestaat en we geen Nederlandse identiteit hebben. Een rapport en uitlatingen die buitengewoon controversieel zijn en waarbij u meneer de Minister President uw plicht heeft verzaakt. U heeft uw werk niet goed gedaan. U had de Prinses moeten behoeden voor het doen van dergelijke politiek correcte prietpraat. U had de prinses niet in een dergelijke positie mogen brengen, waarin zij zich de afgelopen week in allerlei bochten moest wringen, om de schade beperkt te houden. U bent namelijk de politiek verantwoordelijke persoon en u heeft haar willens en wetens als lid van het Koninklijk Huis in het debat betrokken en vervolgens ook nog eens laten bungelen. Daarom bent u een slechte coach.

Voorzitter, ik wil van de minister president klip en klaar een belofte dat leden van het Koninklijk Huis zich onthouden van dergelijke politiek gevoelige uitspraken. Leden van het Koninklijk Huis die uitspraken doen over controversiële onderwerpen als integratie en het niet bestaan van de Nederlandse identiteit geven aan niet meer boven de partijen te staan en juist deze houding is de pijler in het vertrouwen in ons Koninklijk Huis. Ik spreek de minister president er dan ook persoonlijk op aan dat hij ervoor zorgt dat dergelijke publieke uitspraken over politiek gevoelige kwesties, met uitzondering natuurlijk de koningin tijdens de troonrede, door geen enkel lid van het Koninklijk Huis meer gedaan wordt. Graag deze toezegging. Als hij dat niet kan zal ik overwegen in 2e termijn hierover een motie in te dienen.

Tenslotte voorzitter, er hangt een zweem van geheimzinnigheid omtrent de werkelijke kosten van ons Koninklijk Huis. De fractie van de PVV is in deze glashelder. De belastingbetaler heeft er recht op te weten waar haar zuur verdiende belastinggeld aan wordt uitgegeven. Krijgen we nu eindelijk te weten hoe dat zit met die kosten, inkomsten en subsidies van het Kroondomein Het Loo. De fractie van de PVV eist van de Minister President, voor zover het hem uit het oogpunt van beveiliging toestaat, een totale transparantie met betrekking tot alle kosten rond het Koninklijk Huis. Graag een reactie van de minister president.


____________________