Gemeente Boxtel

Advies Taakgroep Wmo

Advies Taakgroep Wmo: meedenken, meedoen

Bij het bevorderen van de leefbaarheid van wijken en dorpen moet beleid op het gebied van welzijn, wonen, werkgelegenheid, maar ook milieu geïntegreerd ontwikkeld worden. Elk nieuw plan of voorstel op een van deze beleidsvelden zou moeten worden getoetst op de consequenties voor andere gebieden. Dit is een van de belangrijkste conclusies uit het eindrapport Meedenken, Meedoen van de Taakgroep Wmo dat op 2 oktober 2007 is aangeboden aan het College van burgemeester en wethouders van Boxtel.

De taakgroep Wmo bestond uit een aantal burgers uit onze gemeente en een aantal raadsleden en leden van de Commissie Maatschappelijke Zaken. De taakgroep had onder meer als opdracht een toekomstvisie op de kwaliteit van het maatschappelijke leven in de gemeente Boxtel te formuleren en de wijze te schetsen waarop de burger- en cliëntenparticipatie in de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Wmo, vormgegeven kan worden.

In haar toekomstvisie schetst de taakgroep burgers van Boxtel als de `eigenaars' van hun wijken. Eigenaars die zelf initiatief nemen om hun wijk aantrekkelijk te maken en te houden voor bewoners in verschillende levensfasen en met een verschillende achtergrond. De gemeente zou hiervoor de voorwaarden moeten scheppen, bijvoorbeeld door bij de inrichting van de wijk rekening te houden met flexibele, multifunctionele voorzieningen.

De taakgroep doet per deelgebied van de Wmo een aantal aanbevelingen aan de gemeente hoe deze gewenste toekomst gestalte zou kunnen krijgen. Ook geeft de taakgroep voorzetten hoe burgers bij het beleid betrokken kunnen worden. Dit laatste wordt namelijk in de Wmo als verplichting opgelegd aan de gemeenten.

Het eindrapport met de visie op de sociale toekomst van Boxtel en aanbevelingen voor beleidsontwikkeling en burgerparticipatie ligt vanaf vrijdag 12 oktober 2007 ter inzage in de leeskamer van het gemeentehuis, ingang Markt, en in de bibliotheek aan de Burgakker.