Gemeente Wageningen

Wagenings jaarverslag Uitvoering Leerplicht beschikbaar

In het Jaarverslag Uitvoering Leerplicht geeft het College van B&W uitleg over de wijze waarop in Wageningen invulling is gegeven aan het voorkomen van voortijdig schoolverlaten en het terugdringen van schoolverzuim. De resultaten van het verzuimbeleid zijn positief: in het schooljaar 2006/2007 zijn de meldingen zowel voor schoolverzuim als ook de preventieve meldingen licht verminderd.

Het meeste verzuim vindt plaats in het voortgezet onderwijs. Wageningen kent geen specifieke probleemgroep met betrekking tot schoolverzuim. Motivatieproblemen en een problematische thuissituatie zijn de hoofdoorzaken van het gemelde verzuim. Door de preventieve aanpak van het schoolverzuim kan de leerling in de meeste gevallen weer verder op dezelfde school. Naast de preventieve aanpak kunnen leerlingen ook in een zogenaamde `reboundvoorziening' worden geplaatst. Dit betekent dat ze na een time-out weer terugkeren naar school. De zorgleerlingen worden door de leerplichtambtenaar preventief besproken met de zorgcoördinator van de scholen.

De zorgstructuren op de scholen zijn het afgelopen jaar verbeterd. Naast het zorg- en adviesteam voor het basis- en voortgezet onderwijs en het periodiek overleg met de zorgcoördinator houdt de leerplichtambtenaar wekelijks spreekuur op RSG Pantarijn.

Jongeren die in meerdere leefgebieden (school, vrije tijd en thuissituatie) problemen hebben, worden besproken in het Vangnet Jeugd. Hierin zijn Bureau Jeugdzorg, Vilente, Welvada, gemeente, politie en Raad voor de Kinderbescherming vertegenwoordigd.

In het schooljaar 2006/2007 is acht maal proces-verbaal opgemaakt wegens overtreding van de Leerplichtwet. Zes maal tegen een jongere en 2 maal tegen een ouder.

Het voortijdig schoolverlaten van jongeren tussen 17 en 23 jaar is aangepakt door de RMC-consulent van de regio Vallei. Deze RMC-consulent werkt voor de gemeente Ede, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen. Zij heeft persoonlijk contact met de voortijdig schoolverlater en begeleidt de jongere naar een passende opleiding. Vaak gaat dit in combinatie met een leerwerkplek. In 2006/2007 zijn 50 niet-leerplichtige voortijdig schoolverlaters uit Wageningen gemeld.

In het kader van het voortijdig verlaten van de opleiding geldt vanaf
1 augustus 2007 de kwalificatieplicht. Jongeren die geen startkwalificatie hebben behaald (diploma MBO niveau 2, Havo of Vwo) zijn tot hun achttiende of tot het moment waarop zij een startkwalificatie hebben behaald kwalificatieplichtig. Momenteel wordt regionaal beleid ontwikkeld om de toezicht op de kwalificatieplicht vorm te geven.