Gemeente Wageningen

Nieuw systeem in Wageningen voor ophalen oud papier en karton

Het college van B&W van de gemeente Wageningen heeft besloten een nieuw systeem in te voeren voor het ophalen van oud papier en karton in Wageningen. Vanaf 1 april 2008 krijgt elk huishouden dan de beschikking over een minicontainer voor oud papier. Bewoners van hoogbouw kunnen hun oud papier in speciale verzamelcontainers kwijt.

Wethouder Ingeborg Stadhouders ziet erg veel voordelen in het nieuwe systeem: 'De proef met minicontainers in de wijk Noordwest heeft deze voordelen ook aangetoond. Bewoners vinden het erg handig; er wordt meer oud papier gescheiden en dat verdwijnt dus uit het restafval. Daar hoeven we dus minder van te verbranden, wat ons weer kosten bespaart. De verenigingen delen mee in de opbrengsten en hebben te maken met vermindering van de fysieke belasting van de vrijwilligers die meehelpen met ophalen. Ik ben dan ook volop overtuigd van de meerwaarde van het systeem'.

Met het nieuwe systeem wordt een betere scheiding van oud papier en karton beoogd, zodat er minder bij het restafval terecht komt. Op deze wijze kan voldaan worden aan de doelstelling in het Beleidsplan Huishoudelijk Afval 2006-2010 om het scheidingspercentage van het oud papier te verhogen van 73 naar 86%. Ook wordt verwacht dat er minder zwerfvuil ontstaat als gevolg van dozen oud papier en karton die nu op de ophaaldagen buiten worden gezet.

Oud papier en karton wordt momenteel op verschillende manieren door verenigingen opgehaald. Dit gebeurt met eigen middelen of met een gehuurde kraakwagen. In het nieuwe systeem blijven vrijwilligers van de verenigingen meehelpen door het legen van de minicontainers in een kraakwagen van de Afvalcombinatie De Vallei. In ruil daarvoor delen de verenigingen mee in de opbrengst.

In de periode november 2006-april 2007 is in de wijk Noordwest in samenwerking met de Korfbalvereniging SSS een proef uitgevoerd met de nieuwe werkwijze. Hierbij bleek dat de oud papier opbrengst aanzienlijk hoger was dan gemiddeld in Wageningen. Meer dan 90% van de bewoners maakte tijdens de proef gebruik van het nieuwe inzamelsysteem en was hierover tevreden.

De invoering van het nieuwe systeem wordt voorafgegaan door een uitgebreide voorlichtingscampagne.