Gemeente Geldermalsen

Geldermalsen gaat duurzaam inkopen

11 oktober 2007 - De gemeente Geldermalsen neemt voortaan duurzaamheid als criterium nadrukkelijk mee bij haar inkopen. Met het ondertekenen van een deelnameverklaring geeft het college van burgemeester en wethouders aan deel te nemen aan het VROM-programma Duurzaam Inkopen. Dit houdt in dat de gemeente Geldermalsen duurzaamheid serieus neemt en aan de buitenwereld kenbaar maakt wat ze op dit terrein doet.

Welvaart en welzijn
Er bestaat een stevige wereldwijde overtuiging dat de welvaart en het welzijn van vandaag niet ten koste mogen gaan van de welvaart en het welzijn van toekomstige generaties. De lidstaten van de Europese Unie hebben al in 2001 besloten dat overheden het goede voorbeeld zullen geven om duurzaamheid een natuurlijk onderdeel van economische ontwikkeling te laten zijn. Inkoop van producten, diensten of werken biedt een uitgelezen kans om dit belang naar voren te brengen. De Tweede Kamer heeft in 2005 besloten om uiterlijk in 2010 voor 100% van de Rijksinkopen duurzaamheid als zwaarwegend criterium mee te nemen. De andere (lagere) overheden zijn opgeroepen om dit uiterlijk datzelfde jaar voor tenminste de helft van hun inkopen te doen.

Het Kenniscentrum Duurzaam Inkopen (SenterNovem gekoppeld aan het Ministerie van VROM) ontwikkelt duurzaamheidscriteria die overheden kunnen toepassen bij hun inkopen en aanbestedingen. Het programma Duurzaam Inkopen biedt een zogenaamde menukaart duurzaam inkopen met concrete adviezen voor (op dit moment) 33 verschillende inkooptrajecten op diverse gemeentelijke vakgebieden. Te denken valt aan

* kantoormeubelen

* papier

* catering

maar ook:

* dienstautos

* aanleg en onderhoud van wegen

* openbare verlichting

* groenvoorzieningen

* etc.

De gemeente is overigens niet verplicht de adviezen op te volgen. Uit de praktijk blijkt inmiddels doen er al zon honderd gemeenten mee dat het laten meewegen van het aspect duurzaamheid voordelen kan opleveren, zoals besparing op energieverbruik of een langere levensduur.

Deelname aan het programma Duurzaam Inkopen past binnen de ambities en doelstellingen van het gemeentelijke Milieuprogramma 2007-2010. Het wordt een belangrijk onderdeel van het gemeentelijke interne milieuzorgsysteem en het gemeentelijke inkoop- en aanbestedingsbeleid. Het is de bedoeling jaarlijks te evalueren wat de vorderingen zijn op het gebied van duurzaam inkopen en de resultaten van deze evaluatie op te nemen in het Milieujaarverslag.

Meer info over het programma Duurzaam Inkopen: www.senternovem.nl > programmas en regelingen > duurzaam inkopen.