Partij van de Arbeid

Meer werken én meer zorgen

10-10-2007 04:46

Kan betaald werk in de toekomst nog wel gecombineerd worden met vrijwilligerswerk of mantelzorg? Volgens PvdA-staatssecretaris Jet Bussemaker van volksgezondheid, welzijn en sport wel. In een interview in Trouw gaf ze aan dat ze de komende jaren de inzet van vrijwilligers en mantelzorgers wil gaan stimuleren. Het is belangrijk dat mensen in staat zijn om voor hun naasten te zorgen.

Vooral van vrouwen wordt de komende jaren verwacht dat ze meer gaan werken. In de zorg is het tekort aan arbeidskrachten nijpend, en het kabinet wil dat met name vrouwen meer gaan werken om dit tekort op de vangen. Meer werken is volgens Bussemaker een reëele mogelijkheid: Veel vrouwen hebben een deeltijdbaan, tussen de acht en achttien uur per week. Als deze vrouwen maar twee uur per week meer zouden werken, zou het tekort aan personeel in de zorg al zijn opgelost. Op deze manier blijft er volgens Bussemaker voldoende tijd over voor vrijwilligerswerk en mantelzorg. Het is niet zo dat, als je meer werkt, je automatisch minder gaat zorgen. Daarnaast moeten ook meer mannen in de (mantel-)zorg gaan werken.

Bussemaker wil bedrijven en gemeenten een voorbeeldfunctie laten vervullen in het stimuleren van vrijwilligerswerk en mantelzorg. Ik ga een alliantie aan met drie grote bedrijven om goede voorbeelden te ontwikkelen die als inspiratie kunnen dienen voor werkgevers en gemeenten. Via flexibel werken, thuiswerken, cursussen voor mantelzorgers en verlofregelingen moet er een bedrijfscultuur ontstaan die mantelzorg ondersteunt. Ik hoop dat die drie bedrijven als voorbeeld kunnen dienen voor de rest. Gemeenten moeten steunpunten gaan opzetten waar mantelzorgers terecht kunnen voor advies en ondersteuning.

PvdA Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer is het in grote lijnen eens met de plannen van de staatssecretaris, maar benadrukt het belang van goede kinderopvang: Ook ik ben er een groot voorstander van dat vrouwen met een kleine deeltijdbaan meer gaan werken en dat er een betere rolverdeling tussen mannen en vrouwen komt. Heel veel vrouwen willen ook meer werken, maar zien daar geen mogelijkheden toe. Daarom is een basisvoorziening van goede en betaalbare kinderopvang nodig om de werkdruk te verminderen en meer ruimte te laten voor zorgtaken.