Ondernemerschapsbeleid verdient eigen wetenschappelijk onderzoek

11/10/2007 11:59



EIM



Om onze welvaart in de toekomst veilig te stellen rekenen overheden op innovatieve ondernemers die duurzame economische groei bewerkstelligen, en werknemers die levenslang in ondernemingen actief zijn. Echter wetenschappers en beleidsmakers focussen zich veelal op onderscheidende wetenschapsterreinen als economie, sociologie en psychologie om het benodigde ondernemerschapsbeleid van kennis te voorzien, maar van een interdisciplinaire wetenschappelijke aanpak op dit beleidsterrein is nog maar weinig sprake. Om hier aan tegemoet te komen is op initiatief van onderzoeksbureau EIM en het Max Planck Instituut het 'Handbook of Research on Entrepreneurship Policy' tot stand gekomen.

Wetenschappelijk onderzoek naar ondernemerschapsbeleid staat nog in de kinderschoenen. In het 'Handbook on Research on Entrepreneurship Policy' worden door internationaal vermaarde wetenschappers op dit terrein bijdragen geleverd voor een solide fundament voor een meer interdisciplinair onderzoek naar ondernemerschap. Het handboek is samengesteld door David Audretsch (Max Planck Instituut en Indiana University), Isabel Grilo (DG voor ondernemerschap en Industrie, EC) en Roy Thurik (Erasmus Universiteit en EIM). De redacteuren stellen dat in de huidige, nog prille overgang van een 'managed economy' naar een 'entrepreneurial economy' wetenschappers en beleidsmakers over te weinig interdisciplinaire inzichten beschikken om het hedendaagse ondernemerschap in zijn volle omvang - van micro- naar macroniveau - te overzien, en daar adequaat onderzoek en beleid op toe te passen.

De ondernemende economie is het gevolg van verandering van een door de staat geleide economie naar een economie die gestuurd wordt door ondernemerschap van individuen. Ondernemerschap is daarbij niet alleen een beroepskeuze, het is ook een vaardigheid die op allerlei terreinen in de moderne samenleving positief gewaardeerd en nodig geacht wordt. De moderne staat anticipeert hier op door de omstandigheden te creëren die tot meer ondernemerschap leiden door bijvoorbeeld: in het onderwijs ondernemerschapsvaardigheden te integreren, financieringsmogelijkheden voor startende ondernemers te verruimen, administratieve lasten voor het bedrijfsleven te verlagen, universitaire kennis te vermarkten en levenslang leren te propageren. Voor een adequaat ondernemerschapsbeleid ontbeert echter nog de broodnodige samenhang en kennis om beleidsmakers van een effectief instrumentaria te voorzien. Het 'Handbook of Research on Entrepreneurship Policy' is hiervoor een belangrijke aanzet om allerlei cruciale onderwerpen voor een effectiever ondernemerschapsbeleid wetenschappelijk aan de orde te stellen.





http://www.ondernemerschap.nl