Nieuw-Vlaamse Alliantie


Dringend werk maken van humanitaire hulp voor Palestina (11/10/07)

Het aanslepende Israëlisch-Palestijnse conflict zorgt reeds meer dan veertig jaar voor onveiligheid in de regio. De laatste jaren is ook de humanitaire situatie van de burgerbevolking van kwaad naar erger gegaan. Vandaag keurde het Europees Parlement in plenaire zitting een gezamenlijke resolutie goed van alle fracties waarin de lamentabele toestand wordt aangeklaagd waarbij de Palestijnse bevolking aan haar lot wordt overgelaten. Op politiek vlak zit de situatie op een sleutelmoment die uitzicht geeft op een duurzame oplossing, maar de humanitaire situatie was nog nooit zo slecht.

Jarenlang drong de Internationale gemeenschap aan op democratische verkiezingen in de Palestijnse gebieden. Maar toen op 25 januari 2006 deze verkiezingen werden gewonnen door Hamas schortten zowel de VS als de EU de steun aan de Palestijnse Autoriteiten op. Doordat de burgerbevolking grotendeels afhing van deze financiële en humanitaire steun lieten de gevolgen niet lang op zich wachten. Ondanks de blokkade van de Gazastrook door Israël bereiken de laatste maanden humanitaire hulp, voedsel, brandstof en medicijnen met mondjes maat de burgerbevolking. Maar de situatie blijft uiterst kritiek.

Frieda Brepoels: "Europa, en de Internationale Gemeenschap in haar geheel, moeten beseffen dat deze uitzichtloze situatie het geweld alleen maar in de hand werkt. Doordat Israël twee weken geleden de Gaza-strook als vijandig gebied bestempelde kan de schaarse humanitaire hulp, die pas de laatste maanden opnieuw haar weg vond naar de betrokken gebieden, op slag opnieuw worden stopgezet. Dit zou een ramp betekenen voor de reeds zwaar geteisterde burgerbevolking. Daarenboven gebruiken zij een absurd beperkende definitie van humanitaire hulp. Israël moet als bezettende macht gewezen worden op haar verantwoordelijkheid volgens de conventie van Genève die haar verplicht te voorzien in humanitaire hulp."

Met de resolutie roept het Europees Parlement de betrokken partijen op om wars van politieke belangen de ergste noden van de burgerbevolking aan te pakken. Mensenrechten en internationaal humanitair recht moeten worden nageleefd door alle partijen en deze moeten zich onthouden van geweld. Meer in het bijzonder wordt Israël opgeroepen om de blokkade van de Gaza-strook op te heffen. Zodat de nodige humanitaire en nutsvoorzieningen tot bij de burgers kunnen worden gebracht. De Palestijnse Autoriteiten worden opgeroepen om de overheidsinstellingen opnieuw op gang te trekken.

Auteur:
Europees parlementslid
Frieda Brepoels

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu