Gemeente Laren


Actualisering bestemmingsplannen Zwarte Berg, De Kolonie en De Omloop

De gemeente Laren is begonnen met de voorbereidingen voor het actualiseren van de bestemmingsplannen Zwarte Berg, De Kolonie en De Omloop. Er is een aantal redenen waarom deze bestemmingsplannen worden geactualiseerd. Ten eerste zijn de huidige bestemmingsplannen verouderd, ze dateren uit de periode 1977 tot 1988. Daarnaast is er sindsdien over diverse ruimtelijke aspecten nieuwe wet- en regelgeving gemaakt en heeft ook de gemeente (ruimtelijk) beleid vastgesteld dat verwerkt moet worden in de Larense bestemmingsplannen. Verder zijn gemeenten binnenkort verplicht om bestemmingsplannen digitaal uitwisselbaar en raadpleegbaar te stellen voor burgers, bedrijven en andere overheden.

Het is de bedoeling dat de drie huidige bestemmingsplannen Zwarte Berg, De Kolonie en De Omloop worden samengevoegd in één nieuw bestemmingsplan. Het gebied dat binnen dit nieuwe bestemmingsplan valt, ligt globaal tussen de Eemnesserweg, de Naarderstraat en de gemeentegrens met Blaricum, met uitzondering van het gebied dat in het bestemmingsplan "Centrum" is opgenomen. Op het kaartje "Overzicht plangebied" is de exacte begrenzing aangegeven.

Bij het maken van een nieuw bestemmingsplan is het gemeentelijk planologisch beleid richtinggevend. Belangrijke uitgangspunten van het huidige gemeentelijk beleid zijn:


· behoud en versterking van de cultuurhistorische waarde van Laren, door de bescherming van waardevolle bebouwing, het handhaven van gevarieerde bebouwing en ruimte te bieden voor een gemengde bebouwing (diverse functies).


· behoud van het karakteristieke dorpse en groene karakter van Laren, door geen (extra) bouwmogelijkheden voor nieuwe woningen toe te staan. Het uitbreiden van bestaande woningen en het veranderen van het gebruik van een pand vallen daarbuiten, dit wordt van geval tot geval beoordeeld.


· behoud en herstel van landschappelijke waarden; voor het gebied van dit bestemmingsplan heeft dat met name betrekking op de enggronden, de twee landgoederen en het beboste gebied.

Zoals wellicht bij u bekend voert de gemeente momenteel een brede maatschappelijke discussie over een nieuwe ruimtelijke structuurvisie. Daarin worden ook de hierboven beschreven uitgangspunten aan de orde gesteld. De uitkomsten uit de vast te stellen structuurvisie worden uiteraard betrokken bij het opstellen van het nieuwe bestemmingsplan.

De gemeente wil graag de bewoners binnen het plangebied van het nieuwe bestemmingsplan betrekken bij het planproces. Daarom nodigt de gemeente u uit om uw wensen, ideeën of opmerkingen schriftelijk kenbaar te maken. U kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan een gewenste (toekomstige) verandering of uitbreiding van uw woonsituatie.

Pas nadat alle wensen bekend zijn en beoordeeld door de gemeente, wordt begonnen met het maken van het nieuwe bestemmingsplan. Over het vervolg van de bestemmingsplanprocedure wordt u in ieder geval geïnformeerd via de gemeentelijke advertentie in deze krant of in andere gemeentelijke publicaties. Indien u wensen, ideeën of opmerkingen kenbaar heeft gemaakt, wordt u persoonlijk geïnformeerd over het verdere verloop.

U kunt uw reactie tot en met 14 december 2007 schriftelijk kenbaar maken bij de gemeente Laren, afdeling BROM, Postbus 5, 1250 AA te Laren.

Indien u nog vragen heeft of uw wensen / ideeën wilt bespreken, dan kunt u daarover contact opnemen met mevrouw M. Balkema, telefoonnummer 035-5399657 (met uitzondering van woensdagen) of de heer C.C.W. van Rooijen, telefoonnummer 035-5399639.