Ingezonden persbericht


Kennispoort - John f. Kennedylaan 2 - 5612 AB - postbus 917 - 5600 AX - eindhoven - tel 040.2649990 - fax 040.2649999 i n f o @ b r a i n p o r t . n l - w w w . b r a I n p o r t . n l

11 oktober 2007

PERSBERICHT

TNO en ChampionChip gaan marathonlopers op de voet volgen

Brainport ondersteunt Marathon Eindhoven via testprojecten

De organisatie Brainport ondersteunt de Marathon Eindhoven de komende jaren op verzoek met projecten die passen bij het toptechnologie-profiel van de Brainport-regio. De samenwerking gaat dit jaar van start met twee projecten. De stichting Sports and Technology van Brainport heeft de betrokken partijen bij elkaar gebracht. Brainport maakt hiermee innovaties uit onze toptechnologieregio zichtbaar voor inwoners van de regio. Deze innovaties worden onder andere ontwikkeld voor medische toepassingen en dus voor het welzijn van mensen in de regio. Marathon Eindhoven heeft zich tot nu toe geprofileerd als 'de gezelligste marathon van Europa'. Zonder het gezelligheidsaspect los te laten wil de Marathon deze profilering in lijn brengen met de uitstraling van de stad en de regio door middel van projecten op het gebied van technologie. Marathon Eindhoven heeft gevraagd of Brainport hierin wil samenwerken en ondersteunen. Dit jaar door twee projecten.

Korte achtergrond-informatie
Op 14 oktober zorgt het bedrijf ChampionChip ervoor dat de locatie en snelheid van, en onderlinge afstand tussen alle deelnemers aan de koppelmarathon tijdens de gehele wedstrijd te zien is op een computerscherm.
TNO Industrie en Techniek, afdeling Health and Sports, rust een loper uit met meetapparatuur om op afstand en real-time de hartslag en de kerntemperatuur van de loper te meten. Een speciale voetzool geeft continue informatie door over de zogenaamde voetafrol. Al deze informatie zal op een computerscherm te zien zijn.
Omroep Brabant brengt tijdens de live uitzending van de Marathon Eindhoven op 14 oktober 2007 de testprojecten in beeld.

Lopers real-time en online volgen
ChampionChip is toonaangevend op het gebied van tijdwaarneming en -registratie en gespecialiseerd in het real-time visualiseren van sportevenementen via het Internet, mobiele telefoons, PDA's en grote beeldschermen. Op die manier komt real-time informatie over individuele deelnemers beschikbaar voor coaches, organisatie en toeschouwers

ChampionChip gaat tijdens de Eindhoven Marathon alle deelnemers aan de koppelmarathon uitrusten met een zogenaamde tracking en tracing device. De lopers dragen een klein, handzaam kastje met een band op de arm. Gebaseerd op GPS-technologie kan deze unit onder andere de positie en eventueel andere gegevens doorgeven. Via een internet-portal, gecombineerd met kaartmateriaal, wordt niet alleen de positie van de lopers zichtbaar, maar ook de snelheid en de onderlinge afstand. ChampionChip verwacht deze technologie in de loop van 2008 voor de markt beschikbaar te hebben.

Hartslag, kerntemperatuur en voetafrol
Tijdens de Marathon Eindhoven zal de tweede loper van het TNO-team dat deelneemt aan de koppelmarathon een sensor als pilletje innemen. Deze sensor neemt voortdurend de kerntemperatuur op. Ook de hartslag wordt permanent doorgegeven. Daarnaast worden via een speciaal zooltje in de schoen metingen verricht aan de voet. Het gaat daarbij om de druk van de voet en de afwikkeling van de voetstap, ook wel voetafrol genoemd. TNO kan middels deze sensor-informatie onder andere demonstreren waarom een loper (zelfs bij gelijkblijvende hartslag) steeds langzamer gaat lopen, of waarom de hartslag van een loper omhoog gaat (waarom het dus meer moeite kost) om dezelfde snelheid te halen. Ook zal te zien zijn in hoeverre de looptechniek slechter wordt naarmate de vermoeidheid toeslaat.

Met deze test laat afdeling Health and Sports van TNO Industrie en Techniek zien dat wat vandaag de dag gemeten kan worden in een 'academische' setting (field lab, ziekenhuis) met professionals die de apparatuur bedienen. Wat morgen gemeten kan worden in een eenvoudiger omgeving (sporter en coach, patiënt en huisarts). En in de toekomst door de patiënt of sporter in een privé situatie, al dan niet met monitoring op afstand (bijvoorbeeld via internet).

Voor informatie:
Carina Weijma, Brainport. weijma@brainport.nl, tel. 040 - 264 99 90 Cees van Bladel, Sports and Technology. bladel@sportsandtechnology, tel. 040 - 238 14 64