Gemeente Utrecht

Utrecht wil Europese Culturele Hoofdstad 2018 worden

Utrecht spant zich de komende jaren in om de nominatie voor Europese Culturele Hoofdstad 2018 in de wacht te slepen. Dit staat in de dinsdag door het college vastgestelde cultuurnota 'De ontdekking van Utrecht'. Om het culturele profiel van de stad te versterken, wordt gericht geïnvesteerd in sterke culturele organisaties, nieuwe makers, culturele werkplaatsen in de wijk, cultureel erfgoed en internationale uitwisseling en promotie. Voor het nieuwe cultuurconvenant 2009-2012 met het rijk en de provincie Utrecht wil het college jaarlijks 2 miljoen extra uittrekken.

'De stad als podium' en 'wijk en wereld' zijn de twee belangrijkste uitgangspunten van het Utrechts cultuurbeleid. De gemeente streeft onder meer naar vorming van een stadsgezelschap en een jeugdtheatergezelschap gelieerd aan de Stadsschouwburg. Ook wordt gewerkt aan nieuwe cultuurgebouwen zoals het Muziekpaleis en de bibliotheek annex filmtheater voor de kunstzinnige film in het Stationsgebied. In de wijken investeert de gemeente in culturele werkplaatsen zoals het Cultuurhuis Leidsche Rijn en het Vorstelijk Complex in Zuilen. Gezamenlijke culturele marketing via het Utrechts Uitburo versterkt het toeristisch imago en de internationale profilering van de stad.

De ambities van Utrecht sluiten aan bij de uitkomsten van de Atlas 2007, waarin Utrecht landelijk hoog scoort op cultureel aanbod en interesse hiervoor bij bewoners. De stad is een broedplaats voor kunstenaars, theatergezelschappen en muziekensembles. Een goed cultuurconvenant 2009-2012 met het rijk en de provincie is een belangrijke stap op weg naar Europese Culturele Hoofdstad 2018, evenals de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht in 2013. Op verzoek van gemeente en provincie maakt de Stichting Vrede van Utrecht een plan van aanpak voor de route naar 2018.

De cultuurnota 'De ontdekking van Utrecht' komt naar verwachting in november in de gemeenteraad. De financiering van het cultuurconvenant 2009-2012 en de voorbereidingen voor Europese Culturele Hoofdstad worden geregeld in de voorjaarsnota 2008.