Socialistische Partij

Behoud aftrek buitengewone uitgaven zieken en gehandicapten

11-10-2007 * "Een schrijnende bezuinigingsmaatregel ten koste van de meest kwetsbaren in de samenleving." Zo typeerde SP-Kamerlid Rosita van Gijlswijk het plan van het kabinet om volgend jaar flink te bezuinigen op de aftrek van ziektekosten, en de regeling het jaar daarop geheel om zeep te helpen. Vandaag voerde de Kamer een spoeddebat over deze voornemens van Balkenende IV.

"De bezuiniging heeft enorme gevolgen voor de koopkracht van zeer veel mensen," waarschuwde Van Gijlswijk, die in dit debat haar 'maidenspeech' hield. "Gewone mensen met een klein of modaal inkomen. Mensen die eenmalig hoge ziektekosten hebben. Vooral chronisch zieken, ouderen en gehandicapten - wiens koopkracht toch al onder druk staat - worden keihard getroffen door deze bezuiniging."

Als voorbeeld noemde Van Gijlswijk mevrouw Van Pijkeren: "Ze heeft een alleenstaande ouder bijstandsuitkering en een klein salaris uit een baantje, bruto 16.000 euro per jaar. Haar kind is incontinent en omdat ze geen recht op bijzondere bijstand heeft, krijgt ze van de belasting een deel van de kosten voor beddengoed en kleding terug. Kon ze dit jaar nog een bedrag van 1701 euro aftrekken van de belasting, volgend jaar vervalt een bedrag van 970 euro aan aftrek omdat de zorgverzekeringspremies niet langer aftrekbaar zijn en in 2009 vervalt de gehele aftrek."

Ook hield zij het kabinet de situatie van mevrouw Hoekstra voor: "Ze heeft een salaris van bruto 25.053 euro per jaar, zij kan straks een bedrag van 2.757 euro niet meer aftrekken, omdat ze niet langer gebruik kan maken van de aftrek zorgverzekeringspremies, medicijnen, dieetkosten en de chiroprakter, die 85 euro per maand kost. Als ze daar niet meer heen kan krijgt ze meer last van haar chronische nek- en schouderklachten en moet ze zich vaker ziekmelden. 'Daar zit mijn baas niet op te wachten', zo vertelde mevrouw Hoekstra mij."

Christine van Dijk is met deze maatregelen ook de klos: "Zij kan naast een aantal andere ziektekosten de kosten van een scootmobiel en de kosten voor de psychiater niet langer van de belasting aftrekken."

"Het is niet dat u deze mensen in de kou laat staan," hield Van Gijlswijk de bewindslieden voor. "Het is erger, u pákt ze. Dit zijn toch niet de mensen met sterke schouders, die zware lasten kunnen dragen? Vindt u het niet gênant dat juist deze kwetsbare groepen door deze maatregel getroffen worden?"

Deze mensen hebben volgens haar niets aan een nieuwe regeling die voor gemeenten wordt ontworpen voor de uitvoering. "Want in combinatie met andere zaken die het zelfde potje moeten worden betaald, uit de pot voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, is de kans groot dat hier door gemeenten het hardst op bezuinigd wordt." De ervaringen tot nu toe met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning bevestigen dit.

"De nieuwe regeling gaat gepaard met een bezuiniging van 650 miljoen euro, ik verwacht niet dat gemeenten dit bedrag uit eigen zak kunnen en zullen compenseren. Bovendien zal het overhevelen van de verantwoordelijkheid naar gemeenten leiden tot een sterke toename van niet-gebruik, een forse toename van de bureaucratie bij de mensen en de gemeenten, enorme aanloopproblemen en grote verschillen per gemeente voor de mensen die er een beroep op doen."

"Dit kabinet vindt dat mensen die zorg nodig hebben, dit kennelijk aan zichzelf te danken hebben. Dit is niet solidair, dit is niet eerlijk, dit is gewoonweg mensen keihard in de portemonnee raken, terwijl dat helemaal niet hoeft. We hebben deze regeling ooit bedacht omdat we als beschaafde mensen weten dat ziekte geen onderscheid maakt tussen arm en rijk, jong of oud, werkend of niet werkend. Het kan iedereen overkomen. En als dat gebeurt, dan staan we voor elkaar klaar. En dat wil de SP graag zo houden."