Socialistische Partij

Krachtwijken moeten zich nog niet rijk rekenen


04-10-2007 * Vrijwel alle media berichten dat Minister Vogelaar het geld voor de probleemwijken heeft verdeeld. Zo zou de Groningse wijk De Hoogte het hoogste bedrag per inwoner krijgen en de wijk Nieuw-West in Amsterdam het hoogste totaalbedrag. Maar de bewoners van deze wijken moeten niet te vroeg juichen.

Dit geld komt namelijk uit het fonds van 250 miljoen euro waar de minister afspraken over heeft gemaakt met de corporaties. Hierbij is afgesproken dat álle corporaties dit vullen op basis van de WOZ-waarde van hun bezit. Alleen corporaties die problemen hebben met de financiering van projecten die zij doen in het kader van de wijkaanpak, kunnen bij dit fonds aankloppen en een financiële bijdrage uit dit fonds ontvangen.

SP-kamerlid Paulus Jansen: "Kortom, het geld is inderdaad beschikbaar als investeringsruimte voor de corporaties in die wijken, het is echter de vraag of de corporaties er ook daadwerkelijk een beroep op moeten doen. De berichtgeving hierover is dus een beetje misleidend."

Daarnaast heeft Aedes-voorzitter Willem van Leeuwen onlangs in het Aedes-magazine verklaard dat het 'investeringsfonds geldt voor alle wijken in Nederland'. Hij reageerde daarmee op vragen of het fonds alleen voor de veertig wijken van Vogelaar beschikbaar zou zijn.

Jansen: "Als ik alle bedragen die Vogelaar heeft gereserveerd voor haar 40 wijken bij elkaar optel, kom ik toch echt uit op 250 miljoen euro. Volgens mij zit er tussen Aedes en de minister nog steeds ruis op de lijn. Ik zal hierover tijdens de voortzetting van het debat over de probleemwijken opheldering vragen."