NIOD


11.10.2007

Inventaris van belangrijk archief over het naoorlogse rechtsherstel online raadpleegbaar

Het archief van de jurist M.H. Bregstein, dat inzicht geeft in de juridische complicaties met betrekking tot de naoorlogse herstelbetalingen en rechtsherstel is op initiatief van de M.H. Bregstein Stichting onlangs geheel opnieuw ontsloten. De inventaris is vanaf heden op de NIOD-site raadpleegbaar.

Marcel Henri Bregstein (1900-1957) was voor de oorlog hoogleraar aan de universiteit van Amsterdam en de Handelshogeschool van Rotterdam. In 1940 was hij enige maanden plaatsvervangend Rijksadvocaat maar werd vanwege zijn joodse achtergrond in november dat jaar uit zijn ambten ontzet. Na de bevrijding hield hij zich bezig met het rechtsherstel in de ontwrichte Nederlandse samenleving. Hij was onder andere lid van de Raad voor het Rechtsherstel (dat hetdoor de Duitse bezetter gepleegde onrecht zoveel mogelijk ongedaan moest maken), juridisch adviseur van het Ministerie van Financiën en Nederlands vertegenwoordiger bij internationale onderhandelingen en conferenties.

Het archief is in 1976 aan het toenmalige RIOD overhandigd door de zoons van de heer Bregstein en bestrijkt 4,20 strekkende meter. De documenten bieden een rijk inzicht in de juridische complicaties die speelden bij de herstelbetalingen en de strijd van individuen en bedrijven om hun verloren tegoeden (meestal effecten) terug te vorderen. (link naar archief)

Het archief zelf is in te zien in de studiezaal van het NIOD. Vanwege het vaak persoonlijke karakter van de documenten is het archief beperkt openbaar. In de praktijk betekent dit dat de stukken pas geraadpleegd kunnen worden na het tekenen van een verklaring waarin is vastgelegd hoe de bescherming van de privacy gewaarborgd moet worden.

Over de Marcel Henri Bregstein Stichting.

De stichting stelt zich ten doel de bevordering in de ruimste zin van de beoefening van de wetenschap van het privaatrecht. De stichting tracht dit doel te bereiken door het ter beschikking stellen van studiebeurzen, het verlenen van subsidies voor publicaties op het terrein van het privaatrecht en het organiseren van congressen, symposia en studiedagen.


----------