D66

Maak gebruik van de nieuwste technologieën bij het rekeningrijden

11 oktober 2007

Tweede Kamerlid Boris van der Ham (D66) heeft vragen gesteld aan minister Eurlings (CDA) van Verkeer en Waterstaat en staatssecretaris Heemskerk (PvdA) van Economische Zaken over het gebruik van technologie bij rekeningrijden.

D66 vindt technologie en innovatie belangrijk voor de ontwikkeling van de Nederlandse kennisindustrie. Daarom wil Van der Ham weten of de regering bij het kiezen van het beste systeem voor rekeningrijden voldoende gebruik maakt van de kennis die er op de markt is. Van der Ham: "Technieken als GPS voor navigatie en GSM kunnen behalve voor het bijhouden van gereden kilometers, ook nuttig zijn voor het volgen van gevaarlijke transporten. Ook voor het afstemmen van stoplichten op verkeersdrukte en informatievoorziening over route, snelheid, mist en files."

Nederland heeft de mogelijkheid om met deze technologie voorop te lopen in Europa. Een geavanceerd systeem voor rekeningrijden met allerlei extra diensten, zou mogelijkheden bieden voor de export.

Van der Ham: "Als we daarnaast de doorstroom kunnen bevorderen en ook nog ongelukken kunnen vermijden, dan is het het waard om deze technieken bij de besluitvorming te betrekken."
---