Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 310/AW
Datum: 11 oktober 2007

Tien jaar ROM Zuidoost Friesland in 'Doorkijk door ROM'

Op donderdag 11 oktober is het eerste exemplaar van het boek 'Doorkijk door ROM', een impressie van tien jaar ROM Zuidoost Friesland, uitgereikt. Wethouder M. Scheweer van de gemeente Heerenveen en wethouder W. Plekkenpol van de gemeente Weststellingwerf overhandigden het eerste exemplaar van het boek aan Bertus Mulder en Tine Bijstra. Zij leverden een belangrijke bijdrage aan het slagen van het ROM project in Zuidoost Friesland. De uitreiking vond plaats tijdens de Slotmanifestatie van het ROM-project in Multifunctioneel Centrum De Ni'je Stienze in Nijeholtpade.

Het boek dat is geschreven door Annemieke Mintjes uit Nijeholtpade is een terugblik op tien jaar ROM in Zuidoost Friesland met beschrijvingen van projecten en interviews met mensen uit de streek. Achterin het boek is een CD ROM opgenomen met daarop de eindevaluatie van het project, de laatste monitoringsrapportage, cijfers en verschillende routes in het gebied waar ROM aan heeft bijgedragen.

Slotmanifestatie
Tijdens de slotmanifestatie blikten bestuurders en betrokken bij het ROM-project terug op een succesvol project met 330 projecten en ¤ 45 miljoen omzet. De dag stond in het teken van de thema's oogsten, meten en weten en vooruitkijken. Het oogsten vond plaats tijdens vier excursies, georganiseerd door de gemeenten Opsterland, Ooststellingwerf, Heerenveen en Weststellingwerf, waarin diverse projecten bezocht werden. Tijdens de lunch was het tijd voor meten en weten en wisselden de genodigden onderling ervaringen uit. Er werd ook vooruitgekeken. Professor Strijker van de Rijksuniversiteit Groningen hield een voordracht over de toekomst van het platteland en ging daarna in discussie met de zaal. Ook werd 's middags de documentaire 'EHS in beeld', over het proces in de gebiedscommissie Koningsdiep, vertoond.

Beeïndiging convenant
De slotmanifestatie werd gehouden in het kader van de beëindiging van het ROM-convenant door de Stuurgroep ROM op 1 november 2007. Met het beëindigen van het convenant komt een einde aan het ROM-project dat in 1998 startte. Officieel loopt het ROM-project nog tot 2018, maar vanaf 2008 gaat het project op in Plattelânsprojekten. De afspraken over de lange termijndoelen en de restopgave gaan echter niet verloren. Deze zullen worden vastgelegd in een overdrachtsdocument en onder andere via Plattelânsprojekten worden gerealiseerd.