Gemeente Vlieland

Geulwand Vlieland weer veilig

Klik hier voor vergroting

bord betreden wad.jpg

Door een goede samenwerking tussen Rijkswaterstaat, de gemeente Vlieland en de aannemer is het gelukt zoals afgesproken nog voor het stormseizoen de steile wand van de geul af te vlakken en te stabiliseren. Peilingen hebben aangetoond dat het aangebrachte materiaal op de juiste plaats ligt. De dijk en voorland bij het dorp Oost-Vlieland voldoet weer aan alle wettelijke normen. Nu het werk is afgerond, heeft B&W ook het droogval-, wadloop- en ankerverbod ingetrokken.

Half mei besloot Rijkswaterstaat om de steile wand van de geul aan de zuidoostkant van Vlieland zo snel mogelijk aan te pakken. Deze bleek zo dicht onder het eiland gekropen, dat er een kleine kans bestond op het verschuiven van de wadplaat. Dit door de combinatie van een relatief diepe geul met een steile wand op ongeveer 50 meter van het eiland in combinatie met een niet geheel stabiele wadplaat. In overleg met de gemeente Vlieland werd besloten alle risico's te vermijden en om een droogval-, wadloop- en ankerverbod af te kondigen voor dit gebied. Ook werd de toegang tot een gedeelte van de Waddendijk ontraden. Hier kwamen waarschuwingsborden.

Na een verkenning van de gewenste oplossing en aanbesteding van het project kon de fa. Krul/MNO Vervat in de tweede helft van juni al beginnen met het herstel van de geulwand. Eerst werd het deel van de geul aangepakt dat het dichtst bij het eiland lag, daarna de rest. De totale kosten van de opdracht bedroegen zo'n EUR 5 miljoen.

In totaal zijn circa 150.000 ton staalslakken over een totale lengte van 530 meter aangebracht. De geul kan nu niet verder oprukken richting eiland. Er is gekozen voor het gebruik van staalslakken vanwege het grote voordeel dat er veel minder van gebruikt hoeft te worden om eenzelfde effect te bereiken als bijvoorbeeld de combinatie van zand en stortsteen. Staalslakken hebben namelijk een hoge dichtheid waardoor de geulwand beter bestand is tegen de huidige hoge stroomsnelheden.

Al voor de bouwvakvakantie was de geul een stuk stabieler, waardoor het gedeelte Waddendijk weer normaal kon worden opengesteld. Nu ook de laatste puntjes op de i zijn gezet, doorstaat de geul alle toetsen en kunnen we stellen dat het voorland bij het dorp Oost-Vlieland weer ruimschoots aan alle wettelijke normen voldoet. Dankzij een goede samenwerking tussen Rijkswaterstaat, de gemeente Vlieland en aannemer Krul/MNO Vervat is een potentieel risicovolle situatie snel en - als afgesproken - voor het stormseizoen

opgeheven.