Provincie Drenthe

Overschrijding geluidsnormen Champ Car Races
11 Oct 2007

Tijdens het Champ Car evenement op 31 augustus en 1 en 2 september 2007 in Assen is door zowel het TT-circuit als de provincie een aanzienlijke overschrijding geconstateerd van de normen voor piekgeluid in de milieuvergunning. Afgelopen dinsdag hebben gedeputeerde staten kennisgenomen van de geluidsmetingen. De gemeten waarden van de Champ Car Races zijn vergelijkbaar met de gemeten waarden van de TT-races.
Hoewel voor het berekenen van de geluidsnormen breed geaccepteerde modellen zijn gebruikt, blijkt uit de geluidsmetingen dat de voorgestelde normen niet haalbaar zijn. De verwachting is dat de Champ Car Races ook in de toekomst niet aan deze pieknormen kunnen voldoen. Inmiddels heeft het college het TT-bestuur geïnformeerd over de situatie. Het TT-bestuur heeft de provincie gemeld dat zij een nieuwe aanvraag zal indienen voor 2008.

Het daggemiddelde van de races blijft onder de grenswaarden. Uit de metingen blijkt echter dat de piekniveaus zijn overschreden. De Champ Car Races vallen net als de TT - onder de activiteiten in type 1, de zwaarste categorie. Een verschil met het TT-evenement is dat in de vergunning uit 2002 geen normen voor piekgeluid zijn opgenomen. Tegenwoordig wordt dit echter steeds vaker gedaan ten behoeve van de duidelijkheid.

De normen in de vergunning zijn totstandgekomen door geluidsmetingen bij andere Champ Car races met een akoestisch model te vertalen naar de situatie in Assen. De provincie heeft als vergunningverlener de brongegevens voor het model getoetst. Het TT-bestuur heeft vervolgens voor de vergunningaanvraag een berekening gemaakt van de te verwachten geluidsbelasting. Hoewel het model over het algemeen een betrouwbaar beeld geeft voor geluidsberekeningen, zijn de normen voor piekgeluid in dit geval niet realistisch gebleken.

De nieuwe aanvraag, die het TT-bestuur heeft aangekondigd, betekent een geheel nieuwe procedure en toetsing.

Meetresultaten
In de milieuvergunning zijn onder andere voorschriften opgenomen ter voorkoming dan wel beperking van geluidsoverlast. Het gaat hier om geluidsnormen voor het daggemiddelde (LA2, LT) en de maximaal toelaatbare geluidniveaus (LAmax). Gelet op de windrichting is tijdens het evenement bij 2 woningen in de omgeving van het circuit geluid gemeten. Deze metingen zijn uitgevoerd door de provinciale geluidmeetdienst, akoestisch adviesbureau Stroop in opdracht van de provincie en akoestisch adviesbureau Peutz in opdracht van het circuit. Uit de metingen blijkt het volgende:

Meetpunt oude Tol

Datum

31 augustus 2007

Stroop


1 september 2007

Stroop


2 september 2007

Stroop

Vergunde norm

LA2, LT 65 dB(A)

58 dB(A)

56 dB(A)

60 dB(A)

LA max 65 dB(A)

74 dB(A)

73 dB(A)

76 dB(A)

Graswijk 18

Datum

31 augustus 2007


1 september 2007


2 september

Peutz

provincie

Peutz

provincie

Peutz

provincie

Vergunde norm

LA2, LT 67 dB(A)


--

64 dB(A)


--

62 dB(A)

62* dB(A)

65 dB(A)

LAmax 68 dB(A)


--

81 dB(A)


--

78 d(A)

78 dB(A)

81 DB(A)


* Peutz heeft niet gedurende de gehele dag gemeten maar heeft een aantal uur gemeten waarna de gemeten waarden middels een berekening zijn vertaald naar een dagwaarde.