Provincie Drenthe

Energiebesparingscampagne van start: `Wonen++ Drenthe' kan energierekening huiseigenaren verlagen
11 Oct 2007

Vanmiddag opent gedeputeerde Tanja Klip in bijzijn van wethouder Geert Braam van Coevorden de website Wonen++ Drenthe in het kasteel van Coevorden. Daarmee geeft zij het officiële startsein voor de energiebesparingscampagne Wonen++ Drenthe. De campagne is gericht op huiseigenaren met woningen gebouwd voor 1985.
Coevorden is de eerste gemeente waar de campagne wordt uitgevoerd. De provincie Drenthe wil dit jaar en volgend jaar de campagne ook met andere gemeenten invullen. De campagne sluit goed aan op de voornemens van het kabinet om vanaf 2008 weer subsidies te gaan geven voor bijvoorbeeld zonneboilers en zonnepanelen.

Wonen++ (Drenthe), ontwikkeld door Ecostream, laat particuliere huiseigenaren zien hoe ze op een eenvoudige manier hun woning energiezuiniger én comfortabeler kunnen maken. Gemiddeld besparen ze door de maatregelen van Wonen++ Drenthe maar liefst dertig procent op hun energierekening.
Alle eigenaren van woningen met een bouwjaar voor 1985 ontvangen persoonlijk een uitnodiging voor de informatiebijeenkomsten over Wonen ++ Drenthe die in de komende tijd worden gehouden. Dat betekent dat ongeveer de helft van alle woningbezitters mee kan doen aan Wonen ++ Drenthe en op een aantrekkelijke manier energie kan besparen. Tegen een sterk gereduceerd tarief kunnen woningbezitters een energiescan van hun huis laten maken. Dit resulteert in een persoonlijk en op maat gesneden besparingsadvies. De huiseigenaar maakt zelf de keus: alleen een zonneboiler, ook de vloerisolatie of het hele pakket aan maatregelen. Ecostream zorgt er vervolgens voor dat alle maatregelen waarvoor de huiseigenaar kiest, goed en gedegen worden uitgevoerd.

De kracht van Wonen++ Drenthe is de totaalaanpak. Wonen++ verlost huiseigenaren niet alleen van een geldverslindende boiler, maar ook van vochtige muren, tochtige ramen en koude vloeren. Wie wil krijgt een energieadvies op maat, plus de kans om de hele uitvoering uit handen te geven. Dankzij Wonen++ hoeft een huiseigenaar niet langer te zoeken naar leveranciers en installateurs voor elke maatregel of afzonderlijk systeem. Met Wonen++ is hij of zij in één keer klaar.

Rode en groene labels
De Europese Unie heeft bepaald dat alle woningen en gebouwen vanaf 1 januari 2008 een energieprestatiecertficiaat moeten hebben, op het moment dat ze in de verhuur of de verkoop gaan. Die maatregel geldt voor alle Europese lidstaten, dus ook voor Nederland. Het energieprestatiecertificaat (of: energiecertificaat) is net zoiets als de gekleurde labels op koelkasten en wasmachines. Wonen++ Drenthe kan huiseigenaren helpen bij het bepalen óf het verhogen van de `energiewaarde' van hun huis.

Website Wonen++ Drenthe
Op de speciale website www.drenthe.wonenplusplus.nl staat alles over het project Wonen++ Drenthe en kan men zich online aanmelden. Bovendien kunnen huiseigenaren hier door middel van een besparingscalculator globaal de kosten en besparingen van Wonen++ Drenthe berekenen voor hun eigen woning.