Gemeente Zederik


Broemtest Meerkerk

Niet slagen en niet zakken

Donderdag 27 september hebben de deelnemers aan de BROEM-dag in Meerkerk hun persoonlijke APK kunnen ondergaan. Bij de inleiding van de BROEM, was Riet van Schooneveld duidelijk. Ouder worden heeft ook gevolgen voor het functioneren van het menselijk lichaam. Niet alleen de ogen en oren, maar ook het reactievermogen loopt terug met de jaren. Vooral bij het autorijden kan dat ongemerkt tot problemen leiden. Het aantal verkeersdoden is gelukkig teruggelopen maar iedere verkeersdode is er één te veel. Daarom is het goed om als verkeersdeelnemer te weten hoe je er voor staat.

De BROEM-dag is een praktisch concept waarbij deelnemers aan de hand van een uitgekiend programma een duidelijk beeld krijgen van hun verkeersconditie. Om het gezichtsvermogen en de oren te testen waren professionals aanwezig. Vrijwilligers van VVN, die in het dagelijks leven rijinstructeur zijn, begeleiden de deelnemers bij een rit in hun eigen auto, om ze na afloop te vertellen welke ingesleten rijgewoonten minder veilig zijn. Tijdens een rit in de rijsimulator worden de deelnemers getest op hun reactievermogen. Daarnaast worden de deelnemers aan een pittig theorieprogramma onderworpen om de laatste verkeersregels weer helder op het netvlies te krijgen.

VVN-er Schooneveld legt uit wat de deelnemers gaan doen

VVN-er Schooneveld legt uit wat

de deelnemers gaan doen

Ouder worden is niet erg. Net zomin als het gegeven dat je lichamelijk nu eenmaal inlevert. Wel is het belangrijk om te weten waar je beperkingen aan het toenemen zijn. Als je dat weet, kun je er rekening mee houden. Bovendien zijn er mogelijkheden om de gebreken aan het gehoor en zichtvermogen te ondervangen. Als het reactievermogen minder blijkt en je weet dat, dan kun je dat opvangen door minder hard te rijden en beter bedacht te zijn op verrassingen in het verkeer.

De BROEM-dag wordt georganiseerd door het RPV. Dat staat voor Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid en is een samenwerkingsverband van gemeenten binnen de regio Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. De gemeente Zederik hecht veel waarde aan de verkeersveiligheid. De uitvoering van het wegcategoriseringsplan is daar een sprekend voorbeeld van, haalde wethouder Cees Veth aan tijdens zijn bemoedigende toespraak ten overstaan van de deelnemers.

Zelf heeft wethouder Veth dit jaar de respectabele leeftijd van 55 jaar bereikt en had hij ook een uitnodiging ontvangen om zich in te schrijven voor de BROEM-dag. Dit jaar nog maar niet, maar het aanbod om plaats te nemen in de rijsimulator sloeg de wethouder verkeer niet af.

BROEM-dag Meerkerk 27 september 2007 010.jpg

Wethouder Veth neemt met zichtbaar

genoegen plaats in de rijsimulator

Het autorijden vandaag de dag is niet zo romantisch meer als in de tijd dat wethouder Veth en de deelnemers van vandaag in hun eerste auto stapten. Hij hekelde het gebrek aan aardrijkskundig inzicht van de huidige generatie, die niet meer om de TOMTOM heen lijken te kunnen. Waar je vroeger nog op richtingsgevoel reed en kennis had van de topgrafie van Nederland, gaat nu het gebruik van het navigatiesysteem zelfs al onderdeel uitmaken van het rijexamen.

BROEM-dag Meerkerk 27 september 2007 038.jpg

Een aardigheidje als blijk van waardering voor

de tomeloze inzet van de vrijwilligers van VVN

Zonder de inzet van vrijwilligers en semi-vrijwilligers is een BROEM-dag niet mogelijk. Wethouder Veth had dan ook een verrassing in petto voor de bevlogen mensen van VVN. De dames en heren van Veilig verkeer Nederland zijn een belangrijke factor voor de uitvoering van goede activiteiten, die er op het gebied van verkeersveiligheid zijn. Zonder hun inbreng komt er niets van de grond. Hij overhandigde de vrijwilligers een `passend' aandenken. Riet van Schooneveld bedankte de wethouder voor de Zederikse regenjas, die nuttig kan zijn bij minder zonnig weer.

"Vandaag kunt u niet slagen en niet zakken. U krijgt alleen maar goede raad." Met die wijze woorden werden de enthousiaste deelnemers aan het werk gezet. Dat is de BROEM-dag in een notendop. Een persoonlijke check en een goed advies om veilig aan het verkeer deel te nemen.