Gemeente Breda

Gemeente en Kober Beheer BV sluiten overeenkomst over huren

Marja Heerkens, wethouder Sociale Zaken, WMO en Grondbeleid en Walter Bakx, directeur van Kober Beheer BV hebben een overeenkomst getekend waarin afspraken staan om nieuwe huurprijzen voor 22 accommodaties voor kinderopvang in Breda vast te stellen.

Burgemeester en wethouders hebben deze week een besluit genomen over de invoering van deze zogenaamde marktconforme huren.

Kober Beheer BV en de gemeente zijn het onder meer eens geworden over de hoogte van de huurprijzen, de gefaseerde invoering ervan en over de inhoud van de huurovereenkomsten en de verdeling van het onderhoud.

Beide partijen zijn blij dat ze hun blik nu weer naar de toekomst kunnen richten. Goede kinderopvang is belangrijk voor de ontwikkeling van jonge kinderen en voor de combinatie van werk en zorg. De gemeente beschouwt Kober Beheer BV als een belangrijke marktpartij om de voorzieningen voor kinderopvang, en de kwaliteit ervan, op een hoog niveau te houden.

De gemeente heeft vanaf 1 januari 2005 geen bestuurlijke taak meer op het gebied van de huisvesting van kinderopvang. Uitgangspunt is dat het aanbod van kinderopvang aan de vrije marktwerking wordt overgelaten. Daardoor kwam er een einde aan directe of indirecte gemeentelijke subsidiëring van bestaande kinderopvang. Dit had tot gevolg dat de gemeente in haar huurrelatie met de Kober Groep marktconforme huurprijzen moest gaan vaststellen.

Kober Beheer BV en de gemeente hebben ook afgesproken dat er een 0-meting komt die duidelijk maakt hoe de staat van onderhoud is van de kinderopvangcentra, op basis van de huidige eisen voor kinderopvang. Als de rapportage er is, volgen gedetailleerde afspraken over de uitvoering van het onderhoud en over onderhoudsverzoeken en gebruikerswensen.

In 2005 zijn de gemeente en de Kober Groep in overleg gegaan over een aanpassing van de huren. Voor het omzetten van de huurprijzen naar marktconforme huren heeft de gemeente zich georiënteerd bij een aantal grote gemeenten in Nederland, waarvan een deel de omslag naar de marktconforme huur inmiddels heeft gemaakt.

Breda, 11 oktober 2007