Technische Universiteit Eindhoven

11-10-2007: Verbetering aansluiting vwo op universiteit

Samenwerking TU/e met 24 vwo-scholen

EINDHOVEN - De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en 24 vwo-scholen hebben een netwerk opgericht ter verbetering van de aansluiting van het voortgezet onderwijs op de universiteit. Het zijn 24 vwo-scholen uit de provincies Noord-Brabant en Limburg die gaan samenwerken in het netwerk Aansluiting VO-WO Regio Zuid. De overeenkomst voor deze samenwerking is 10 oktober op de TU/e ondertekend tijdens een studiemiddag over onderwijsinnovatie voor rectoren uit het voortgezet onderwijs.

Er zijn al diverse vwo-scholen die op een of andere manier samenwerken met de Eindhovense universiteit. Door de oprichting van dit netwerk wordt de samenwerking versterkt en in de toekomst uitgebreid naar meerdere scholen. Binnen het netwerk worden diverse activiteiten op touw gezet ter verbetering van de aansluiting vwo-TU/e. De vwo-scholen gaan bijvoorbeeld kennis en ervaringen uitwisselen met elkaar en met de Eindhovense universiteit. De deelnemende vwo-scholen gaan samen met de TU/e nieuw lesmateriaal ontwikkelen voor bétavakken zoals het nieuwe profiel Natuur, Leven en Technologie. Ook kunnen de scholen en de universiteit elkaar ondersteunen bij de studiekeuzeprocessen van de leerlingen om zodoende tot een gefundeerde profielkeuze te komen en daarna ook tot een goede studiekeuze. Indien gewenst kan de TU/e studentmentoren inzetten bij vwo-scholen. Het netwerk zal jaarlijks een activiteitenplan uitwerken. De partijen zijn zich bewust van het belang van een goede samenwerking. De Eindhovense universiteit heeft reeds alle activiteiten die gericht zijn op de aansluiting tussen het vwo-onderwijs en het TU/e-onderwijs gebundeld in het Pre University College (www.tue.nl/puc). Zo kunnen vwo-scholieren kennismaken met de manier van college volgen op een technische universiteit, of hulp krijgen bij het maken van hun profielwerkstuk.

De scholen in het netwerk zijn:
Regionale SG t Rijks, Bergen op Zoom
Heerbeeck College, Best
Newmancollege, Breda
Christiaan Huygens College, Lorentz Casimir Lyceum, Plein College Eckart, Plein College St Joris, Plein College van Maerlant, SG Augustinianum, Stedelijk College Eindhoven, alle uit Eindhoven Strabrecht College, Geldrop
Dr. Knippenberg College en Jan van Brabant College, beide uit Helmond St. Maartencollege, Maastricht
2College Durendael, Oisterwijk
Bouwens van der Boije College, Panningen
Norbertus College, Roosendaal
Gymnasium Beekvliet, Sint Michielsgestel
Beatrix College, Koning Willem II College en Sint Odulphus Lyceum, alle uit Tilburg
Sondervick College, Veldhoven
Bisschoppelijk College en SG Philips van Horne, beide uit Weert.