Gemeente Abcoude


Scherper toezicht op naleving leerplicht

Wat is leerplicht?
Mogen kinderen nooit een dag missen?
Hoe werkt het toezicht op de naleving van de Leerplichtwet? Hoe handhaaft de gemeente?
Gemeente Abcoude
Meer weten?

In Nederland kennen wij de Leerplichtwet. Het doel van deze wet is dat mensen stevig in de maatschappij staan, met een goede opleiding en diploma op zak. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de wet. Dit schooljaar is de Leerplichtwet aangescherpt. Wij vertellen u graag meer over de leerplicht.

Wat is leerplicht?

Leerplicht betekent dat kinderen verplicht zijn naar school te gaan. Ouders en verzorgers zijn verplicht hen in te schrijven op een school en moeten ervoor zorgen dat hun kind ook daadwerkelijk naar school gaat. Wanneer dit niet het geval is, worden ouders er op aangesproken. Kinderen van twaalf jaar of ouder hebben ook een eigen verantwoordelijkheid. Als ze langdurig spijbelen, worden ze bestraft. De leerplicht geldt voor kinderen van vijf tot zestien jaar. Nieuw vanaf augustus 2007 is, dat na het laatste schooljaar van de zestienjarige, de zogeheten kwalificatieplicht begint. Met de kwalificatieplicht wordt de leerplicht verlengd tot de dag dat de leerling een havo-, vwo- of mbo niveau 2, 3 of 4-diploma heeft behaald, oftewel een startkwalificatie; of tot de dag dat de leerling achttien jaar wordt.

Mogen kinderen nooit een dag missen?

Zomaar wegblijven van school mag niet, er moet altijd een melding gemaakt worden. In een aantal gevallen kan vrijstelling van de leerplicht worden toegekend:
in verband met religieuze verplichtingen
vakantie onder schooltijd
vanwege gewichtige omstandigheden
Vrijstelling van de leerplicht om bovenstaande redenen is aan verschillende voorwaarden verbonden. Kijkt u op www.leerplichtnet.net onder Vrij van school voor meer informatie. Als een kind ziek is, mogen de ouders/verzorgers hun kind uiteraard ziek melden.

Hoe werkt het toezicht op de naleving van de Leerplichtwet?

De directie van de school houdt een verzuimregistratie bij. Wanneer een leerling zonder opgaaf van reden of ongeoorloofd afwezig is, meldt de directie dit aan de leerplichtambtenaar van de gemeente. De schooldirectie meldt het ook wanneer zij ernstige twijfels heeft over de opgegeven reden van afwezigheid.
Als de leerplichtambtenaar bovenstaande meldingen binnenkrijgt, laat de ambtenaar nader onderzoek uitvoeren. Dit doet hij of zij bijvoorbeeld door een huisbezoek af te leggen op de dag van de melding of een gesprek te voeren met de ouders. Als blijkt dat een kind een probleem heeft en niet meer naar school wil, dan zoekt de leerplichtambtenaar in overleg met de school en de ouders naar een oplossing.

Hoe handhaaft de gemeente?

De Leerplichtwet is streng en de handhaving ook. Ouders en jongeren (vanaf twaalf jaar) riskeren een boete, kunnen een leerstraf krijgen of kunnen in hechtenis worden genomen bij ongeoorloofd verzuim.

Gemeente Abcoude

Het volgen van onderwijs is voor de ontwikkeling van uw kind zeer belangrijk. De gemeente Abcoude voert de wet daarom strikt uit, samen met de directies van de scholen. Het luxe schoolverzuim (extra vakantie onder schooltijd zonder toestemming), krijgt dit schooljaar bij ons extra de aandacht, omdat vorig jaar hierover diverse meldingen zijn binnengekomen.

Meer weten?

Meer informatie over de leerplicht vindt u op www.leerplicht.net. U kunt ook de folder Onder de achttien moeten ze naar school: informatie over de leerplichtwet afhalen in het gemeentehuis tijdens openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur. Ouders en verzorgers zijn onlangs per brief door ons geïnformeerd over de Leerplichtwet.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap startte dit schooljaar met een landelijke campagne over de leerplicht. Kijk voor meer informatie ook op: www.jijmoetverderleren.nl.