Vereniging Nederlandse Gemeenten

Deze week in VNG Magazine: Geheimhouding niet in verordening

11.10.2007

De bepaling in de verordening op de vertrouwenscommissie van de raad van Raalte dat leden een geheimhoudingsverklaring moeten afleggen, is volgens minister Guusje ter Horst (BZK) juridisch niet houdbaar.

Ter Horst schrijft dat in antwoord op vragen van de SP. In Raalte zijn de SP en GemeenteBelangen buiten de vertrouwenscommissie gelaten omdat ze weigerden een geheimhoudingsverklaring te tekenen. In Raalte moet een opvolger worden benoemd van de vertrokken burgemeester Alex Bolhuis (CDA).

Volgens de Raalter verordening moeten leden van de vertrouwenscommissie van tevoren een geheimhoudingsverklaring afleggen. Die verordening dateert van voor een wijziging van de Gemeentewet die de geheimhoudingsplicht regelt. Nu de wet de geheimhouding uitputtend heeft geregeld, bestaat ter zake geen aanvullende verordenende bevoegdheid, aldus Ter Horst. De geheimhoudingsplicht is dus niet alleen overbodig, zij is tevens in strijd met de wet. Ter Horst heeft de raad van Raalte inmiddels verzocht de verordening aan te passen. Pas als dat is gebeurd, wordt de burgemeestersvacature opengesteld.

Dit en meer in VNG Magazine nummer 23.