ABVAKABO FNV

Cao-akkoord Kenniscentra

Op verzoek van werkgevers is het afgebroken overleg over de cao Kenniscentra 2007 op 10 oktober jl. hervat. Van de resterende geschilpunten was de salarisparagraaf de belangrijkste. Tijdens het overleg zijn we ook op dit punt tot overeenstemming gekomen.

Het akkoord cao Kenniscentra
Over dit akkoord mogen de leden zich uiteraard nog uitspreken.

Salarisparagraaf

Gelet op het feit dat dit cao-jaar al een heel eind gevorderd is hadden partijen al besloten tot twee-jarige cao. Tijdens de onderhandelingen op 10 oktober is de looptijd opgerekt tot 3 jaar en zijn de volgende percentages overeengekomen:

* Per 1 oktober 2007: 2,1% + een incidentele uitkering van EUR 100 netto, wat neerkomt op nog eens 0,3% of meer (afhankelijk van het inkomen). De eindejaarsuitkering (eju) wordt verhoogd met 1,11% tot 6,11%.

* Per 1 oktober 2008 wederom 2,1% en een verhoging van de eju met nogmaals 1,11%.

* Per 1 oktober 2009 weer 2,1% en door een verhoging van de eju met nog eens 1,11% wordt een volledige 13e maand gerealiseerd vanaf december 2009.

Werkgevers mogen 50% van de door hen op het nettoloon in te houden wga-premie verhalen op de werknemer. Met ingang van 1 januari 2008 zal deze inhouding beperkt worden. Het deel van de wga-premie dat werkgevers gecompenseerd krijgen zal niet worden verhaald op de werknemers. Het nettoloon wordt op deze manier ongeveer 0,2% hoger.

Reiskosten woon-werkverkeer

Het nieuwe systeem woon-werkverkeer moest eenvoudiger worden, de lange tabel in de cao overbodig maken en meer kostendekkend zijn. Partijen hebben elkaar gevonden op een voorstel van de bonden om vanaf 5 kilometer (enkele reis) een vergoeding te verstrekken van EUR 0,15 per kilometer met een maximum van 25 kilometer (totale reisafstand dus 30 kilometer). De maximale vergoeding bij een 5-daagse werkweek en een reisafstand van 30 kilometer of meer enkele reis bedraagt dan EUR 162,50 per maand tegenover EUR 34,80 nu. Evenals nu worden er per jaar maximaal 11 maanden vergoed. De huidige hoge vergoeding gedurende het eerste jaar voor werknemers die in dienst treden komt als recht te vervallen. Wel staat het nieuwe werknemers uiteraard vrij aanvullende afspraken te maken over een extra vergoeding woon-/werkverkeer voor de periode dat zij noodgedwongen nog meer dan 30 kilometer moeten reizen naar hun standplaats.

Buitengewoon verlof

Mede ter compensatie van bovenstaande maatregelen wordt er een aantal bepalingen geschrapt die in de cao terug te vinden zijn in artikel 9.2 `Betaald buitengewoon verlof'. Het betreft hier verlof in verband met verhuizing, ondertrouw/voorgenomen partnerregistratie, huwelijk van bloed- of aanverwanten in de 1e of 2e graad, overlijden van bloed- of aanverwanten in de 3e of 4e graad en ambts- en huwelijksjubileum. Daarnaast wordt het verlof bij huwelijk van de werknemer zelf wordt beperkt tot 2 dagen.
Indien de werknemer in de genoemde gevallen gebruik wil maken van de mogelijkheid tot het opnemen van onbetaald verlof, verleent de werkgever hieraan medewerking.

Scholing en loopbaanbeleid

Een belangrijk aandachtspunt van de bonden was het beleid over scholing en loopbaanontwikkeling. Om een blijvende plaats op de arbeidsmarkt te verwerven moeten mensen voortdurend in zichzelf investeren. Investeren in scholing is een belangrijk instrument om werkloosheid te voorkomen en daarmee een beroep op zowel wettelijke als boven- en nawettelijke uitkeringsregelingen. Werkgevers onderschrijven deze visie van de bonden en hebben tevens aangegeven dat scholing de komende periode extra noodzakelijk is in verband met de invoering van het competentie gerichte onderwijs. Partijen hebben daarom afgesproken het voor scholing beschikbare budget (opleidings- en verletkosten) te verhogen tot 2,5% van de jaarlijkse personele bekostiging. Dit was 1,5%.
Daarnaast zullen er middelen gereserveerd worden om werknemers na een diensttijd van 6 jaar in staat te stellen extern een loopbaanadvies in te winnen. Dit kan vervolgens eventueel elke 5 jaar herhaald worden.

Sociale zekerheid

Per 1 oktober 2006 heeft de Werkloosheidswet een aantal wijzigingen ondergaan. De belangrijkste is de verkorting van de maximale uitkeringsduur van 5 jaar naar 38 maanden. Partijen hebben overeenstemming bereikt over de wijze waarop deze wijzigingen doorvertaald worden in de boven- en nawettelijke werkloosheidsregelingen voor de Kenniscentra. Gedurende het eerste jaar zal de uitkering worden aangevuld tot 78% van het laatstgenoten inkomen. De leeftijd dat men, indien voldaan wordt aan bepaalde eisen, in aanmerking komt voor een uitkering tot aan de pensioengerechtigde leeftijd is bovendien verhoogd van 50 naar 52 jaar. Overigens zijn beide partijen van mening dat het accent niet moet liggen op uitkeren, maar op preventie en re-integratie. 11-10-2007, Overige cao's | Meer over: kenniscentra, onderwijs |