KLM, Adecco en Deltion College bieden VMBO'ers een kans uit duizenden

11/10/2007 14:46



Adecco



Sleutelen aan een vliegtuig?
Twaalf kandidaten, gemotiveerd tot in hun tenen, volgen op dit moment aan het Deltion College in Zwolle een speciale avondopleiding tot vliegtuigonderhoudsmonteur. Binnen 20 weken zijn ze klaar om in een realistische werksituatie praktijkervaring op te gaan doen bij de KLM, op Schiphol. Daaropvolgend krijgen zij een vaste baan aangeboden. Een en ander is te danken aan een buitengewoon samenwerkingsinitiatief tussen de KLM, het Deltion College en HR-dienstverlener Adecco.

Op dit moment kan de KLM het onderhoud aan haar vliegtuigen nog prima bolwerken. De aanwas van een nieuwe generatie vliegtuigonderhoudsmonteurs is echter te gering om de pensioengolf die binnen vijf jaar is voorzien naar behoren op te vangen. Vandaar dat extra initiatieven geboden zijn om jongeren voor dit 'mooie, goed betaalde' vak te interesseren. Peter de Jong, Manager Flex Unit Engineering/Maintainance bij de KLM zegt: "We weten dat veel VMBO-jongeren door gebrek aan de juiste prikkels tussen de wal en het schip dreigen te belanden, terwijl er in de techniek ongelooflijk veel kansen liggen. Samen met Adecco en het Deltion College zijn we in staat gebleken juist deze groep aan te spreken. Spijtoptanten zonder diploma krijgen hierdoor een unieke tweede kans. Met het beoogde certificaat op zak, komen ze in de luchtvaartindustrie absoluut verder, het liefst bij de KLM, uiteraard."

Spijkers met koppen
De KLM beschikte al over een eigen basiscursus om nieuwkomers zonder specifieke kennis van vliegtuigen wegwijs te maken. Aan HR-dienstverlener Adecco, op Schiphol als 'hofleverancier' actief voor de Flex Unit van De Jong, is de vraag voorgelegd om hier extra kandidaten voor te werven, met name in de VMBO-sfeer. Adecco heeft vervolgens het initiatief genomen om hiervoor zelf opleidingsbudget beschikbaar te stellen en samen met de KLM en het Deltion College te onderzoeken of de basiscursus van de KLM kon worden omgebouwd tot complete avondopleiding. Het Zwolse ROC was razend enthousiast en in korte tijd zijn spijkers met koppen geslagen. Peter de Jong, namens de KLM: "Adecco heeft laten zien meer te zijn dan een flexleverancier. Er is meegedacht, mensen hebben hun nek durven uitsteken. Ik heb daar veel respect voor. Het Deltion College heeft onze signalen snel opgepikt en vertaald naar een uitermate professioneel aanbod. Hieruit blijkt dat pragmatische samenwerking kan resulteren in een prima springplank voor een nieuwe loopbaan in de techniek."

De speciale deeltijd BOL avondopleiding, verzorgd door het Deltion College, gefinancierd door Adecco en op handen gedragen door de KLM, is half september voor twaalf kandidaten in de leeftijdscategorie van 18 tot 35 jaar van start gegaan. Het enthousiasme is groot. De inzet is aanstekelijk. Twintig weken lang gaan de 'studenten' naast hun 'gewone werk' twee avonden per week naar Zwolle voor de theoretische opleiding. Dit levert ze een certificaat op, waarmee ze vervolgens concreet als vliegtuigonderhoudsmonteur bij de KLM aan de slag kunnen. De eerste werkperiode besteedt de KLM maximale aandacht aan coaching en verdere praktijkscholing. Alle kandidaten hebben van de KLM een baangarantie gekregen. Peter de Jong: "Daarmee begint voor hen een loopbaan bij het mooiste bedrijf van Nederland in een dynamische functie die erg goed betaald wordt, zeker als je de ploegentoeslagen meerekent. Dat verdien je in een autogarage niet!"

Investeren in mensen
Dat Adecco uit eigen middelen een opleidingsbudget beschikbaar heeft gesteld voor dit project, past uitstekend binnen de beleidslijnen die de internationale HR-dienstverlener heeft uitgezet. Opleiding, training en ontwikkeling spelen hierin een grote rol. Het wereldwijde Adecco Career Up Programma geeft hier handen en voeten aan. Veel training- en opleidingstrajecten, gericht op competenties waarin schaarste bestaat of dreigt te ontstaan, worden in nauwe samenwerking met klanten ontwikkeld en uitgevoerd.

Mieke Stuber-Biemans, Branchmanager Adecco Technical Schiphol, zegt hierover: "Ons internationale motto is better work, better life. Onze inzet is, dat we dit op alle fronten waarmaken. Zowel opdrachtgevers als kandidaten kunnen rekenen op extra inspanningen van Adecco om vraag en aanbod met elkaar in balans te brengen. Dit opleidingsinitiatief bij de KLM is daar een goed voorbeeld van. We investeren echt in mensen. Natuurlijk zien we daar ook iets voor terug, we zijn een onderneming die gezonde winst wil maken. Voordat de kandidaten officieel bij de KLM in dienst treden, staan ze eerst een jaar lang bij Adecco op de loonlijst, waarvoor we de gebruikelijke fee ontvangen. Maar belangrijker is dat we voor de KLM een toekomstig probleem hebben weten op te lossen. Inmiddels hebben meer bedrijven interesse getoond voor dit soort samenwerkingsinitiatieven met opleidingsinstituten om de schaarste aan technisch medewerkers het hoofd te bieden. Denk aan brandweerlieden, lassers, maar ook aan logistieke medewerkers. Wij juichen dat toe."

Hoewel de behoefte aan instroom van aankomende vliegtuigonderhoudsmonteurs groot is, heeft Adecco in haar werving en selectie van kandidaten voor de opleiding strenge criteria gehanteerd. Mieke Stuber-Biemans: "Wij hadden veel te bieden: een professionele opleiding met een baangarantie bij een maatschappij die tot de verbeelding spreekt. Maar er is ook een flinke investering mee gemoeid en het is absoluut een zware opleiding die doorzettingsvermogen vergt. We hebben dus goed gekeken of er naast voldoende technische aanleg vooral ook sprake was van supermotivatie bij de kandidaten. Van degenen die nu aan de opleiding deelnemen, durf ik met mijn hand op mijn hart te stellen dat de KLM daar straks een paar kanjers van medewerkers aan heeft!"

Adecco is wereldmarktleider in HR-services. Vanuit 6.700 vestigingen in 70 landen zetten ruim 35.000 medewerkers zich in voor de missie van de organisatie: better work, better life. Dagelijks zijn wereldwijd meer dan 700.000 mensen binnen diverse arbeidsvormen actief namens Adecco, waaronder veel specialistische professionals (Adecco Associates). Adecco besteedt veel aandacht aan persoonlijke ontwikkeling, training en opleiding van kandidaten en heeft hiervoor het internationale Career Up Programma operationeel.