Ingezonden persbericht


()

Persbericht

Afschaffing AOW- partnertoeslag brengt grote groep in financiële problemen Driekwart heeft geen extra maatregelen genomen

Ede, 11 oktober 2007. Nederlanders in de leeftijdscategorie 40-55 jaar zijn onbekend met de afschaffing van de AOW-partnertoeslag. 75% van deze groep is niet op de hoogte, terwijl ze in 2015 groot financieel nadeel zullen ondervinden, wat kan oplopen tot 8500 euro bruto per jaar. Extra maatregelen zijn slechts door 26% genomen. De situatie wordt vooral nijpend bij de laagst opgeleiden en huishoudens waarvan de partner nauwelijks of geen inkomen heeft. Dit blijkt uit onderzoek van financieel dienstverlener RVS.

Acht op de tien Nederlanders tussen 40 en 55 jaar heeft hooggespannen verwachtingen van de oudedagsvoorziening en rekent op ruim voldoende inkomen. Het is duidelijk dat deze groep geen rekening heeft gehouden met de afschaffing van de partnertoeslag. Slechts 25% is hiervan op de hoogte.

Financiële gevolgen groot
Door de onbekendheid van de maatregel heeft slechts een klein deel van de doelgroep (26%) zelf financiële maatregelen getroffen om de verminderde inkomsten op te vangen. Voor 40% van de Nederlanders tussen 40-55 jaar heeft de afschaffing van de regeling serieuze gevolgen. Zij vrezen niet meer rond te kunnen komen. Dit treft met name lager opgeleiden en huishoudens waarvan de partner geen of een laag inkomen heeft. Nu heeft ongeveer 10% van de AOW-ers recht op een partnertoeslag, volgens de SVB treft het in 2020 ongeveer 237.000 stellen.

Onbekendheid met maatregel
75% van de ondervraagden zegt niet of nauwelijks op de hoogte te zijn van de wijzigingen die het kabinet heeft doorgevoerd, zij geven aan dat ze de communicatie vanuit de overheid zeer gebrekkig vinden. Negen van de tien ondervraagden vindt dat de verantwoordelijkheid voor de informatievoorziening over de afschaffing bij de overheid ligt.

Weinig draagvlak
Driekwart vindt het onterecht dat de AOW-partnertoeslag wordt afgeschaft. Ook geven zij aan dat het vertrouwen in de overheid hierdoor minder wordt. Verder vindt de helft van de ondervraagden dat de overheid eerst betere voorwaarden dient te scheppen in de vorm van kinderopvang en mogelijkheden om parttime te werken.

Onderzoek
RVS heeft dit onderzoek laten uitvoeren omdat zij meer aandacht wil vragen voor dit niet onderkende probleem. CEO Roland Boekhout: 'Bij het financieel advies dat wij geven komt dit onderwerp altijd ter sprake, maar we merken in de dagelijkse praktijk dat de doelgroep niet op de hoogte is. Dat vinden we zorgwekkend. 2015 lijkt ver weg, maar voor mensen met weinig financiële armslag is het bijna onmogelijk om hier tijdig nog iets aan te doen. Door tijdig maatregelen te nemen kunnen de financiële gevolgen beperkt worden of bespaard blijven. Er moet door de overheid veel meer over dit onderwerp gecommuniceerd worden'.

Het onderzoek is uitgevoerd door Intomart GFK onder 983 Nederlanders in de leeftijd van 40 t/m 55. De groep bestond uit:

- 507 hoofdkostwinners die een partner hebben die tenminste drie jaar jonger is en geen of een laag inkomen heeft (maximaal 0,25 maal modaal)
- 476 niet-hoofdkostwinners die tenminste 3 jaar jonger dan de hoofdkostwinner, zelf hebben ze geen of een laag inkomen (maximaal 0,25 maal modaal).

AOW partnertoeslag
In 1996 is door het kabinet Kok het besluit genomen dat vanaf 2015 de AOW-partnertoeslag wordt afgeschaft. Vanaf dat jaar heeft de gepensioneerde geen recht meer op een toeslag voor de jongere partner die weinig of geen inkomen heeft. Dat kan voor een huishouden oplopen tot 8500 euro bruto minder inkomsten per jaar. De afschaffing van de regeling is gebaseerd op de gedachte van de overheid dat in het jaar 2015 mannen en vrouwen grotendeels economisch zelfstandig zullen zijn.

RVS is een van de grotere Nederlandse financiële dienstverleners met eigen adviseurs in loondienst (950). RVS geeft persoonlijk financieel advies bij klanten thuis en richt zich op pensioenen, verzekeringen en hypotheken. Het bedrijf heeft al meer dan 165 jaar ervaring en bedient 1.4 miljoen particuliere klanten. RVS is onderdeel van de ING Groep waardoor RVS haar klanten een optimale kwaliteit van producten en dienstverlening kan bieden.



Ingezonden persbericht