Raad van de Europese Unie

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/cfsp/96439.pdf Brussel, 10 oktober 2007
13710/07 (Presse 226)
P 88/07

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie ter gelegenheid van de Werelddag tegen de doodstraf - 10 oktober Ter gelegenheid van de vijfde Werelddag tegen de doodstraf herhaalt de Europese Unie dat zij zich reeds lang tegen de doodstraf in alle omstandigheden verzet. De afschaffing van de doodstraf draagt bij tot de menselijke waardigheid en de voortschrijdende ontwikkeling van de mensenrechten. Alle maatregelen tot afschaffing van de doodstraf moeten worden beschouwd als vorderingen op weg naar het genot van het recht op leven. Derhalve herhaalt de EU haar oproep tot de staten waar de doodstraf nog wordt gehandhaafd om te werken aan de afschaffing ervan en ondertussen met onmiddellijke ingang een moratorium in te stellen.
De EU wenst eraan te herinneren dat gerechtelijke dwalingen bij de toepassing van de doodstraf een onherstelbaar en onomkeerbaar verlies van mensenlevens betekent, en spreekt haar medeleven uit met personen die ten onrechte tot de dood zijn veroordeeld en met hun familieleden en andere indirecte slachtoffers van de doodstraf.

De EU uit haar diepe bezorgdheid over gevallen van terdoodveroordeling die niet aan de hoogste rechtsnormen voldoen. De EU is uiterst bezorgd over het feit dat in enkele landen nog altijd minderjarigen tot de dood worden veroordeeld en geëxecuteerd, hetgeen een duidelijke schending van de internationale verplichtingen van die landen is. De EU is ten zeerste ingenomen met de afschaffing van de doodstraf in Rwanda. Door de doodstraf af te schaffen vervult een land als Rwanda, met zijn recente verleden van verschrikkelijk geweld, voor andere landen overal ter wereld een krachtige voorbeeldfunctie. De Europese Unie neemt er met voldoening nota van dat de wereldwijde tendens om de doodstraf voor alle misdrijven af te schaffen, zich voortzet. De EU zal in diverse landen ter wereld blijven pleiten voor de afschaffing van de doodstraf. De EU blijft ook initiatieven van organisaties van het maatschappelijk middenveld ter versterking van de wereldwijde beweging tot afschaffing van de doodstraf steunen en moedigt alle landen aan in hun positieve maatregelen met het oog op volledige afschaffing van de doodstraf.
De EU zal, in het kader van een verbond tussen verschillende regio's, een resolutie betreffende een moratorium op en de afschaffing van de doodstraf indienen tijdens de 62e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.
Op deze Werelddag tegen de doodstraf herinnert de Europese Unie eraan dat de inspanningen tot afschaffing van de doodstraf moeten worden voortgezet en roept zij alle landen waar de doodstraf nog wordt gehandhaafd op om de afschaffing ervan in alle omstandigheden te aanvaarden.
De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaatlidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië, Azerbeidzjan en Georgië, sluiten zich bij deze verklaring aan.

* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

P E R S
We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R U S S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 8 0 2 6 press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom 13710/07 (Presse 226) 1