Provincie Zuid-Holland

provincie zuid holland
Vergadering Gedeputeerde Staten 9 oktober 2007


---

VERGADERING GEDEPUTEERDE STATEN 9 OKTOBER 2007

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 9 oktober 2007. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt én week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder Stateninformatie. http://www.zuid-holland.nl/apps_sis.htm

Natuurontwikkeling Zuiderdiep op Goeree-Overflakkee positief beoordeeld Voor de natuurontwikkeling in de Zuiderdieppolders is een milieueffectrapportage opgesteld die positief is beoordeeld door een onafhankelijke MER-commissie. Dit betekent dat de gemeentes Goedereede en Dirksland verder kunnen met de benodigde planontwikkeling.

Voor de Zuiderdieppolders is een plan in ontwikkeling om 400 hectare agrarisch gebied om te vormen tot een zout inter-getijdengebied met hoge natuurwaarden en mogelijkheden voor de recreatie. Tevens zijn er voornemens om een gezond en duurzaam watersysteem in te richten voor landbouw, natuur en recreatie door aanleg van een zoetwaterkanaal. Hiermee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan waterkwaliteit en waterkwantiteit op Goeree-Overflakkee. Zie verder het persbericht:

Jeugdzorg: capaciteit en ontwikkelrichting
SP-statenlid mevrouw de Bakker heeft GS vragen gesteld over de capaciteit van en de ontwikkelrichting in de Zuid-Hollandse jeugdzorg. GS antwoorden onder meer dat Zuid-Holland voornemens is een instelling voor gesloten jeugdzorg - 150 plaatsen - te laten realiseren door de stichting Frentrop Jongerenhuis Harreveld in een nog nader te bepalen Zuid-Hollandse gemeente. Een plan hiervoor is in samenspraak met de stadsregio Rotterdam onlangs ingediend bij het ministerie voor Jeugd en Gezin.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2100 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Antwoorden vragen SP stortplaats Dordrecht
GS hebben geantwoord op vragen van de SP-fractie over de aanwezigheid van asbest op stortplaats Crayestein-West in Dordrecht. De SP wilde onder meer weten waarom een extern onderzoeksbureau onlangs asbestdeeltjes op de stortplaats kon aantreffen terwijl milieu-inspecteurs van de provincie in maart van dit jaar concludeerden dat er geen asbest aanwezig was op Crayestein-West.

Volgens GS zijn de verschillende conclusies terug te voeren op de intensieve en uitgebreide manier waarop het externe bureau onderzoek heeft verricht. De inspecteurs van de provincie richtten zich louter op los gestort en partijen onafgedekt asbest waarover een melding was binnengekomen.

De stortplaats wordt niet meer gebruikt en is er geen gevaar voor de volksgezondheid.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2099 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Nazorg stortplaatsen
GS hebben de tarieventabel 2008 van het Provinciaal Fonds Nazorg voor gesloten stortplaatsen vastgesteld. Zuid-Holland heeft zeven stortplaatsen die te zijner tijd zullen sluiten of inmiddels gesloten zijn. Er is na sluiting eeuwigdurende nazorg nodig om bijvoorbeeld het uitlekken van vervuilende stoffen naar het grondwater te voorkomen. Om te waarborgen dat hiervoor genoeg geld beschikbaar is, dragen de stortplaatsen een bijdrage af aan het Provinciaal Fonds Nazorg (momenteel veertig miljoen euro groot). GS stellen Provinciale Staten voor de nieuwe aanslagen voor volgend jaar te accorderen.

Wisseling portefeuillehouder
Voor het actieprogramma Provincie Nieuwe Stijl is gedeputeerde Tonny van de Vondervoort aangewezen als nieuwe portefeuillehouder. Onder deze noemer werkt de provincie Zuid-Holand aan een helder en zichtbaar profiel. Actielijnen zijn onder meer: concentratie op hoofdtaken, verminderen bestuurlijk drukte, verbeteren dienstverlening en verminderen bureaucratie.

Ganzen
Het onderzoek dat is verricht om te voorkomen dat afgeschoten ganzen als afval worden behandeld, dient niet om het doden van ganzen financieel aantrekkelijker te maken. Dat er ganzen worden afgeschoten komt omdat teveel ganzen in bepaalde gebieden grote schade aan landbouwgewassen veroorzaken. Uitwerpselen van ganzen zorgen bovendien voor verslechtering van de bodemgesteldheid.

Dit antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de Partij voor de Dieren.

Een deel van de afgeschoten ganzen komt via de jagers en de poeliers op de consumptiemarkt. Een ander deel verdwijnt in de destructiemachine. Om die reden heeft de provincie meebetaald (¤ 30.250,00) aan een onderzoek dat is bedoeld om te zien of dat ook anders kan, bijvoorbeeld door gans als culinair streekproduct te promoten.

Het College van GS vindt het onplezierig dat er ganzen moeten worden verontrust of afgeschoten maar wijst op haar verantwoordelijkheid om te zoeken naar evenwicht tussen de aantallen ganzen enerzijds en de schade aan de akkerbouw anderzijds.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2092 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Verklaring van geen bezwaar voor uitbreiding glastuinbouwbedrijf Het college van Gedeputeerde Staten heeft een verklaring van geen bezwaar verleend voor de uitbreiding van een bestaand glastuinbouwbedrijf in Rotterdam, deelgemeente Hillegersberg Schiebroek. Het bedrijf mag buiten het concentratiegebied doorgroeien van 22.000 naar 25.000 m2. In de Nota Regels voor Ruimte is de uitbreiding van glastuinbouw buiten glasconcentratiegbeiden teruggebracht tot 2 hectare. In dit specifieke geval gelden zwaarwegende argumenten om van het provinciaal beleid af te wijken. Het bedrijf ligt in een gebied wat onderdeel uitmaakt van het project Groenzone Noordrand gelegen tussen de regioparken Delfland en Rottemeren. De Stadsregio Rotterdam is verantwoordelijk voor dit project, maar heeft aangegeven het bedrijf niet aan te zullen kopen. In verband met een dreigend faillissement, ondermeer veroorzaakt door de lange onzekerheid waarin de ondernemer heeft gezeten, is uitbreiding noodzakelijk.

Dwangsommen
â-Een last onder dwangsom is opgelegd aan hotel De Arendshoeve te Bergambacht, omdat men voorschriften voor de waterkwaliteit van het dompelbad en de whirlpool heeft overtreden â-Ruigenhil Vastgoed BV te Alblasserdam krijgt een last onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van de Wet milieubeheer (niet melden van een ongewoon voorval) â-Van Bentum Recycling Centrale BV te Utrecht krijgt een last onder dwangsom opgelegd wegen overtreding van de Wet Milieubeheer â-Recycling Kombinatie V.O.F. te Vondelingenplaat RT krijgt een last onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van de Wet Milieubeheer â-Een last onder dwangsom is opgelegd aan het Ontwikkelingsbedrijf van de gemeente Rotterdam wegens overtreding van de grondwaterwet (i.v.m. grondwateronttrekking voor de verbouwing van de Weentatunnel â-Korevaar Recycling Centrale BV krijgt een last onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van de Wet Milieubeheer (niet melden van ontvangen afvalstoffen)

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22


---