Centraal Afrikaanse Republiek: straatkinderen vinden veilige haven 11 oktober 2007, Bangui - In Bangui, de hoofdstad van de Centraal Afrikaanse Republiek, zie je overal kinderen. De straat is hun thuis: hier bedelen ze en zijn ze aan het werk, vaak zijn broertjes en zusjes afhankelijk van wat zij verdienen. Het leven is hier zwaar en deze kinderen worden dan ook noodgedwongen snel volwassen.

In het opvangcentrum van Voix du Coeur krijgen straatkinderen onderdak, eten, onderwijs en medische hulp. Foto: Unicef CAR/2007/Holtz
In het opvangcentrum van Voix du Coeur krijgen straatkinderen onderdak, eten, onderwijs en medische hulp. Foto: Unicef CAR/2007/Holtz

Door armoede en discriminatie worden deze kinderen vaak geweerd van scholen en kunnen ze nergens terecht voor medische hulp. De elfjarige Armand is een van hen. Nadat de vader van Armand zijn gezin in de steek had gelaten, raakte zijn moeder ervan overtuigd dat hij zich bezighield met hekserij. Ze werd gewelddadig en Armand vluchtte naar zijn oom, die in Bangui woont. Helaas geloofde die ook dat Armand een heks was, zodat hij op straat belandde. In de Centraal Afrikaanse Republiek worden kinderen wel vaker beschuldigd van hekserij. Als hun familie door bijvoorbeeld een sterfgeval wordt getroffen, krijgen zij de schuld. Kinderen worden geslagen, in de steek gelaten of zijn zelfs het slachtoffer van gewelddadige duiveluitdrijvingen.

Minister richt opvangcentrum op Armand woont nu in een opvangcentrum van de organisatie 'Voix du Coeur' (Stem van het Hart), waar straatkinderen terecht kunnen voor onderdak, maaltijden, medische zorg en onderwijs. Unicef steunt het centrum door te zorgen voor medische middelen en schoolmaterialen. Het centrum is in 1994 opgericht, op initiatief van de voormalige minister Beatrice Epaye die vond dat er hulp moest komen voor het groeiende aantal straatkinderen.

Het centrum van Voix du Coeur is aanvankelijk opgericht voor kinderen die door hun familie waren verstoten of thuis het slachtoffer waren van geweld. Mevrouw Epaye merkt echter dat sinds de afgelopen tien jaar kinderen vooral door armoede naar het centrum komen. "Geldgebrek legt een enorme druk op gezinnen, waardoor die in veel gevallen uit elkaar vallen," geeft ze als verklaring hiervoor.

Unicef helpt in heel het land kwetsbare kinderen, om te voorkomen dat gezinnen door armoede uiteenvallen. Er wordt gezorgd voor medische hulp, goede voeding en onderwijs en Unicef geeft voorlichting over het voorkomen van aids.

Voix du Coeur heeft vorig jaar 2.500 van de naar schatting 3.000 straatkinderen in Bangui geholpen.