VVD


11-10-2007

VVD niet voor derde verlenging beveiliging Hirsi Ali

De VVD deelt het standpunt van het kabinet dat de Nederlandse overheid op Nederlands grondgebied integraal verantwoordelijk is voor de beveiliging van haar burgers.

Zeker als het gaat om de uitoefening van de vrijheid van meningsuiting.

De VVD kan zich ook vinden in het kabinetsstandpunt dat indien een Nederlandse staatsburger zich vestigt in het buitenland, daar woont, werkt en belasting betaalt, de Nederlandse overheid niet langer gehouden is verantwoordelijkheid te nemen voor de beveiliging van deze persoon in het buitenland.

In het geval van Ayaan Hirsi Ali is terecht een tijdelijke uitzondering op deze beleidslijn gemaakt. Ayaan Hirsi Ali is een zeer gewaardeerd lid van de VVD, die met gevaar voor eigen leven opkomt voor het vrije woord. Daarom vindt de VVD-fractie dat de Nederlandse overheid in deze een bijzondere verantwoordelijkheid heeft. Deze bijzondere verantwoordelijkheid is ook genomen door zorg te dragen voor de beveili¬ging van Ayaan in het buitenland. Naar zijn aard is deze bijzondere verantwoordelijkheid niet duurzaam en de minister van Justitie zegde toe te zorgen voor een zorgvuldige overgang.

De VVD heeft goede notie genomen van de inspanningen die door zowel de minister van Justitie als Ayaan Hirsi Ali zijn geleverd om te komen tot een zorgvuldige invulling van deze overgangsperiode.

Laetitia Griffith: "De minister heeft aannemelijk gemaakt dat hij veel zorg en aandacht heeft besteed aan een zorgvuldige overgang van de beveiliging. Daarbij heb ik mee laten wegen het feit dat de beveiliging, sinds het vertrek Ayaan, in december 2006 in eerste instantie met een half jaar is voortgezet. Naar aanleiding van verschillende gesprekken met Ayaan heeft de minister besloten de duur van de overgangs¬maat¬regel tot twee keer toe te verlengen, zodat zij in de gelegenheid kon worden gesteld zelf in haar beveiliging te voorzien. Ook is mij duidelijk geworden dat het niet hebben van een verblijfsver¬gunning (green card) voor de Verenigde Staten, fondsenwerving niet in de weg staat".

Alles overwegende is de VVD-fractie van mening dat de Nederlandse overheid in deze niet ondoordacht of onverwacht heeft gehandeld, door tot tweemaal toe de beveiliging te verlengen om Ayaan Hirsi Ali de kans te geven zelf hierin te voorzien. Een verzoek om een derde verlenging kan redelijkerwijs niet van de minister worden verlangd.

Voor de VVD staat buiten kijf dat Ayaan tijdens haar verblijf in Nederland onverkort op beveiliging door de Nederlandse overheid moet kunnen rekenen en wel zodra zij voet op Nederlandse bodem zet. Over haar veiligheid en huisvesting in Nederland mag geen enkele discussie bestaan.