VVD


11-10-2007

Oranje kaart van Ten Broeke van kracht

Han ten Broeke, woordvoerder Europa van de VVD-Tweede Kamerfractie, is verheugd dat zijn voorstel van de oranje kaart nu echt vorm krijgt.

De oranje kaart is een middel om voorstellen van de Europese Commissie te torpederen. Ten Broeke: "Het komt daarmee tegemoet aan een van de belangrijkste grieven bij de Nederlanders die tot het Nee in 2005 leidde: De ergernis over Brusselse bemoeizucht. We hebben nu geen excuses meer om Brussel de schuld te geven. Nu kunnen we zelf afremmen, maar ook gas geven als dat moet."

Timmermans heeft Ten Broeke beloofd voor een ruime interpretatie te pleiten van de mogelijkheid om 55 procent van de nationale parlementen een middel te geven om Europese voorstellen af te wijzen. Timmermans sprak dan ook over de `Ten Broeke Kaart'. Als de plannen toch door worden gedrukt kan door middel van de oranje kaart de ministers gedwongen worden de plannen alsnog naar de prullenbak te verwijzen. Het enige dat zeker moet gebeuren, is een nauwere samenwerking tussen de zevenentwintig lidstaten. Zonder die samenwerking heeft de oranje kaart nauwelijks draagkracht. Daarom wil Ten Broeke, samen met zijn PvdA-collega Blom, een voorstel doen om die samenwerking te intensiveren. Ten Broeke: "Dat kan prima door bijvoorbeeld alle woordvoerders Europa van alle lidstaten vaker per jaar bijeen te brengen. Nu gebeurt dat nog maar twee keer per jaar tijdens de zogenoemde Cosac-bijeenkomst." Ten Broeke denkt dat in plaats van twee keer per jaar, eens per twee maanden een goed plan is. "Dan weten we exact van elkaar waar we het wel of niet mee eens zijn. Zodra er een voorstel op tafel ligt die een aanzienlijk deel van de woordvoerders niet bevalt, kunnen we via de oranje-kaartprocedure verzet bieden. Ik voorzie een efficiëntere en krachtigere rol van de individuele lidstaten richting Brussel."

Ten Broeke is vandaag - 11 oktober - te gast in Berlijn bij de Duitse liberalen om uitleg te geven over de oranje kaart. Hier zal hij ook pleiten voor een intensivering van de onderlinge contacten van lidstaten.