VNG: Voldoende financiële middelen voor herstructurering

11/10/2007 15:22



VNG



In Nederland is 80% van de gemeenten met herstructurering en wijkvernieuwing aan de slag. Deze herstructurering leidt niet tot een afname van de woningvoorraad maar juist tot een toename. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten benadrukt dan ook met klem dat alle 443 gemeenten over voldoende financiële middelen moeten kunnen beschikken om herstructurering mogelijk te maken.

Herstructurering, en dus kwaliteitsverbetering, blijkt niet ten koste te gaan van de omvang van de woningvoorraad. In totaal worden er ongeveer 50.000 woningen meer teruggebouwd dan dat er gesloopt worden. Dit is de belangrijkste conclusie uit een onderzoek dat de VNG, adviesbureau Van Nimwegen & Partners en TNS Nipo Commerce samen onder gemeenten hebben gedaan. Deze conclusie is opmerkelijk omdat men er tot nu vanuit is gegaan dat bij herstructurering van wijken er minder woningen worden teruggebouwd dan dat er worden gesloopt.

De verbetering van wijken is nog maar net goed op gang gekomen. In ongeveer 60% van de wijken is men nog niet begonnen met de uitvoering van een wijkaanpak. Er rest nog een grote opgave waarvoor ook Rijksbemoeienis door een voortzetting van het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing noodzakelijk is. De VNG zal hiervoor dan ook nadrukkelijk pleiten bij het kabinet en de Tweede Kamer.

Niet alleen in de Vogelaarwijken is men actief bezig met het verbeteren van het leefklimaat. Het overgrote deel (80%) van de aan het onderzoek deelnemende gemeenten werkt actief aan het verbeteren en herstructureren van wijken en buurten. De gemeenten pakken in totaal meer dan 1200 wijken aan. Ongeveer 10% van alle woningen in Nederland zijn betrokken bij deze grootscheepse aanpak van de wijken.

Hoewel de herstructurering nu nog voornamelijk fysiek van aard is, zien we duidelijk een omslag naar een integrale benadering: fysiek, sociaal en economisch. De gemeenten benoemen de koppeling tussen het sociale en het fysieke beleidsterrein als een van de belangrijkste opgaven voor de aanpak van wijken. Daarnaast hechten ze ook zeer veel belang aan het verbeteren van de betrokkenheid van burgers bij de planvorming en uitvoering van de aanpak van wijken. In totaal hebben 141 gemeenten meegewerkt aan het onderzoek, waardoor de resultaten representatief zijn.

De gemeenten zelf hebben aangegeven ook een belangrijke meerwaarde te zien in het structureel uitwisselen van kennis over de aanpak van wijken. Van Nimwegen & Partners en TNS Nipo Commerce zullen daarom, inhoudelijk ondersteund door de VNG, de gemeenten een aanbod doen om kennis structureel te delen: www.vip-wijken.nl.








Vereniging Nederlandse Gemeenten