Radboud Universiteit Nijmegen


Wetenschapsprijs voor Fleur Kemmers

Dr. Fleur Kemmers, deskundig op het gebied van Romeinse munten, heeft op het Europese wetenschapsfestival Wiser in Maastricht de X-Ray gewonnen, een NWO-prijs. Kemmers kreeg de prijs voor de manier waarop zij haar onderozek presenteerde voor een jury van wetenschappers en journalisten.

Afgelopen week waren vrouwelijke wetenschappers uit Europa bijeen voor het festival Wiser: Women In Science, Education & Research. Uit de 35 presentaties werd de bijdrage van Fleur Kemmers, over Romeinse munten en massacommunicatie, als beste beoordeeld.

Fleur Kemmers is verbonden aan het Instituut voor Historische, Literaire en Culturele Studies van de Radboud Universiteit. Ze is deskundig op het gebied van de Romeinse oudheid. In haar presentatie liet ze op overtuigende wijze zien dat Romeinse munten een fascinerende bron van informatie vormen.
Munten werden in de Romeinse tijd ook als massacommunicatiemiddel gebruikt. De overheid probeerde de publieke opinie te beïnvloeden door munten met een bepaalde boodschap aan een specifieke doelgroep te sturen. Het verleden staat in sommige opzichten dus helemaal niet zover van ons af: kijk naar de afbeeldingen op de euro's en hun functie in een verenigd Europa.