Woonbond


11-10-2007

Belasting voor corporaties, extra geld voor bewoners

Op 9 oktober besprak de Tweede Kamer het actieplan Krachtwijken van minister Vogelaar. Aan de orde kwamen het (geld)budget voor bewonersinitiatieven, de vennootschapsbelasting die de corporaties boven het hoofd hangt en de verdeling van de 250 miljoen voor de wijken.

De meeste fracties waren bezorgd over de vraag of de corporaties die buiten de veertig door Vogelaar geselecteerde wijken vallen wel over voldoende geld beschikken om de daar noodzakelijke investeringen te kunnen doen. De kamerleden vrezen dat deze wijken afglijden op het moment dat alle aandacht naar de veertig Krachtwijken gaat. Minister Vogelaar heeft toegezegd dat er een knelpuntenpot komt voor deze wijken, en dat de lopende investeringsprogramma's voor de grote steden gewoon doorgaan.

In de discussie over de vennootschapsbelasting lijkt geen beweging te zitten. De SP legde minister Vogelaar nog een alternatief voorstel voor om de vennootschapsbelasting te vervangen door een verhoogde bijdrage van corporaties aan het door Vogelaar en Aedes afgesproken investeringsfonds. Zo zouden ook de wijken die buiten de selectie vallen een beroep kunnen doen op het fonds. De coalitiepartijen PvdA en CDA lieten zich echter positief uit over het voornemen van het kabinet om over de winst van corporaties vennootschapsbelasting te heffen en sloten daarmee de rijen.

Vrijwel alle partijen vroegen extra aandacht voor de betrokkenheid van bewoners in de plannen voor de veertig wijken. Tijdens de Algemene Beschouwingen was al 20 miljoen extra gevraagd voor bewonersinitiatieven. Dit geld komt er, maar nu vroegen de partijen hoe wordt zeker gesteld dat dit geld inderdaad bij bewoners terecht komt die betrokken worden bij het ontwikkelen van plannen of de uitvoering daarvan. Minister Vogelaar benadrukte het belang van de inbreng bewoners en zei toe dat enkele steden de komende twee maanden de betrokkenheid van bewoners moeten verbeteren. Elk jaar zal worden geëvalueerd of bewoners nog tevreden zijn met de gang van zaken rondom de wijkaanpak.

Er is een voortgezet algemeen overleg (VAO) aangevraagd waarin partijen met moties zullen komen.